Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП продължава с проверките на различни туристически и търговски обекти в зимните курорти

Видът на обекта е различен от този по категоризация – това е най-честото нарушение, заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите
Снимка: Габриела Руменова

За изминалата седмица от КЗП са извършили около 350 проверки на различни туристически и търговски обекти в зимните курорти. В около 10% от случаите са констатирани различен тип нарушения, каза в „Преди всички“ председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Той поясни за най-честите нарушения:

Видът на обекта е различен от този по категоризация, рекламира се като СПА хотел или много по-звезден, отколкото е даденият обект, а всъщност не е в състояние да предложи тези услуги, заради които понякога хората избират точно такова място за настаняване. Малко се надценяват самите хотелиери.

Маргаритов заяви още, че екипите на КЗП ще продължат с проверките, както по сигнали на потребители, така и по кампанията на комисията. Той каза още:

Все по-често има случаи на т.нар. "туризъм в домашни условия", когато хората имат собствени или на свои близки имоти, предпочитат да отидат там, да пазаруват от търговската мрежа и така да изкарат своята почивка, така че и това ще бъде обект на нашите проверки. Установяваме, че в такъв тип комплекси определени обекти не са категоризирани, а предоставят туристически услуги. При липсата на такава категоризация, нещата остават в сивия сектор.

КЗП е завел 9 колективни иска срещу фирми за бързи кредити. През последните две години са проверени над 50 такива небанкови финансови институции, които отпускат бързи кредите, каза Маргаритов и поясни:

В общите условия на почти всички от тях сме констатирали различен тип неравноправни клаузи. По-голямата част от тези институции приведоха общите си условия в съответствие с изискванията на закона и голяма част от тези неравноправни клаузи бяха елиминирани. Останаха обаче тези девет, които не са възприели нашите препоръки и законът ни дава възможност да заведем колективен иск. Основните групи проблеми – има неоснователно обявяване на кредита за предсрочно изискуем, т.е. въвеждане на едни твърде абстрактни и общи формулировки, които по всяко време позволяват, едва ли не банката да изиска сумата обратно. Въвеждането на, да ги наречем, незаконни лихви, а също така отново с различни формулировки се правеха опити за ограничаване на договорната автономия на потребителя – все неща, които поставяха в по-неизгодно финансово състояние потребителя.

Всеки, засегнат от фирмите за бързи кредити, може да се присъедини към заведените от КЗП 9 колективни иска заради отказ на фирмите да премахнат неравноправните клаузи от договорите си, подчерта Маргаритов. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна