Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: 80% от европейските потребители не са сигурни в защитата на личните си данни

| обновено на 29.01.18 в 18:47
Снимка: БГНЕС


Общ регламент за защита на личните данни в ЕС ще замени сега действащите национални правила. С този общ регламент Европа се подготвя за цифровата ера, обясни еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел във видеообръщение към участниците в конференция, посветена на темата, която се проведе в София. Общия регламент за защита на личните данни ще влезе в сила по време на  Българското европредседателство и според  участници във форума това ще е най-значимата промяна в тази сфера от две десетилетия насам.

Мария Габриел обясни, че действащите 28 законодателства ще бъдат заменени от една ясна правна рамка, а предприятията ще имат по-лесен достъп до пазара на ЕС. Социологическо проучване показва, че 80% от европейските потребители не са сигурни дали техните данни са добре защитени, обяви министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова и допълни, че защитата на личните данни е топ приоритет.

Много често казваме в Европа няма достатъчно стартъп компании, иновативни компании. Напротив има. Факт е обаче, че в момента, в който те се разраснат, се преместват най-често в Съединените американски щати. Основната причина, защо не можем да ги задържим в Европа, е именно липсата на единната регулаторна рамка, която да им позволи да се развиват може би свободно от една страна, и от друга страна, това е може би доверието или недоверието на потребителите, дали техните лични данни са добре защитени.

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов каза, че комисията е започнала кампания за разясняване на новия регламент:

Друга съществена промяна на реформата е нейния унифициран характер, т.е. едновременното приложение на правилата във всички държави-членки, включително и спрямо администратори, които не са установени на територията на ЕС, но обработват данни на европейски граждани като предлагат стоки и услуги на територията на Съюза. Надзорните органи на всяка държава-членка ще разполага с едни и същи компетенции, като споровете между тях ще се решават от специално създаден нов орган – Борд за защита на личните данни. Ще приема задължителни за надзорните органи решения по представени пред него спорове. Ще се обжалват единствено пред Европейския съд в Люксембург, независимо че крайното решение е постановено от местния надзорен орган. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени