Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легенда за Холгер Датчанина

| обновено на 02.02.18 в 09:25
Снимка: wikipedia.org
В подземията на стария замък Кронборг в Дания се пази каменната статуя на Холгер Датчанина. Той е подпрял глава на ръцете си, а брадата му се спуска под голяма мраморна маса. Холгер спи и сънува всичко, което се случва в Дания. Ако нещо заплаши родните му земи, той ще се събуди от вековния си сън и ще се изправи в целия си великански ръст. Ще напусне мрачните подземия на замъка и ще влезе в битка с враговете на Дания.
Такава е легендата за Пазителя на Дания, описана и в една от най-хубавите приказки на Ханс Кристиян Андерсен „Малката русалка“.
Замъкът Кронборг присъства и в произведенията на Шекспир – той го избира за основно място на действието в трагедията си „Хамлет“. Там е наречен Елсинор (така се казва градът, в който е Кронборг). По времето на Шекспир, Елсинор е бил вторият по важност град на Дания, нещо като нейна втора столица. През 1423 година крал Ерик Померански решава да построи на най-вдаденото в морето място на пролива Орезунд военна крепост – там се събира такса от всеки преминаващ покрай носа кораб. Кралят нарича носа Кроген, което означава „кука“. Така започва да наричат и крепостта.
Първоначално тя била просто квадратна постройка, с дебели стени и бойници, но следващият крал, Фредерик II, решава да превърне военното укрепление в красив дворец. И името му се променя в Кронборг – Замък на короната.
Още за замъка Кронборг можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени