Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благовеста Пугьова: Важно е създаването на рамка, която да регулира доброволчеството

Светлана Ангелова: Законът за доброволчеството предвижда застраховка и здравно осигуряване

Снимка: Силвия Николова

Въпросът за Закона за доброволчеството се поставя от 10 години. От два проекта на Закона ние взехме най-доброто, през 2015 година направихме широко обсъждане. Сега отново е внесен проектът на закона и той беше приет единодушно от всички народни представители в комисията по въпросите за децата, младежта и спорта. Това уточни заместник-председателят на социалната комисия към Народното събрание, депутат от ГЕРБ и вносител на Закона Светлана Ангелова в интервю за предаването „Нещо повече“.

Със Закона ще се определят правата и задълженията на доброволците, както и на организациите, осъществяващи организирана доброволческа дейност. Предвижда се Министерство на правосъдието на своята електронна страница да поддържа публичен регистър на лицата, организиращи доброволческа дейност, а те да бъдат в регистър на доброволците, които извършват само дългосрочна доброволческа дейност въз основа на сключен договор. Въвежда се задължение организациите, извършващи доброволческа дейност, да създават необходимите условия за осигуряването на живота и здравето на доброволците, както и задължение за спазване на минимални изисквания на безопасни условия на труд. Когато съществува опасност за живота или здравето  на доброволеца се предвижда да бъде застрахован от лицата, организиращи доброволческа дейност. Предвидено е и възстановяването на действително направени разходи от доброволеца при извършване на доброволческа дейност. Уредени е и квалификацията на доброволците. Предвидено е и доброволческите организации да поемат и здравноосигурителните вноски на доброволците – това важи само за дългосрочната доброволческа дейност, обясни подробно Ангелова.

Доброволецът Благовеста Пугьова коментира: Важно е инициирането на закона и създаването на рамка, която да регулира доброволчеството. В момента за нашите доброволци, които работят с деца в институции – ключовото е да го има, защото самата дума „доброволчество“ и самата дейност като такава е много непопулярна. При нас конкретно – ние имаме по 150-200 доброволци на месец, които пътуват из цялата страна. Това означава, че аз, лично, като председател на Организацията, нося отговорност за тези доброволци. Ние нямахме досега рамка за това кой носи отговорност. Най-често организациите сами се грижат за това.

Интервюто със Светлана Ангелова и Благовеста Пугьова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна