Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на Неформален съвет по конкурентоспособност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на тази седмица София ще бъде домакин на Неформален съвет по конкурентоспособност. Две са ключовите теми, по които ще дебатират европейските министри: "Индустрия" и "Научни изследвания".

Европейската комисия ще бъде представена от комисаря по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средните предприятия Елжбета Бенковска.  

По време на неформалното заседание в частта "Индустрия" ресорните министри на държавите-членки на ЕС, както и на Швейцария и на Норвегия, ще обсъждат бъдещето на европейската индустриална политика. В дискусията по целите и ключовите приоритети ще се включат и представители на Европейския социален икономически комитет и на Европейския комитет на регионите и на бизнеса.

Българското председателство ще работи по изготвянето на ясна дългосрочна визия за европейската индустрия до 2030 година и след това, което да доведе до повече иновации в производството, до цифровизация на индустрията, до създаване на работни места, подобряване на достъпа до финансиране на предприятията и въвеждането на нови технологии.

По време на първата работна сесия ще бъдат обсъдени конкурентните предимства на Европа, включително инфраструктура и технологични знания и тяхната защита във все по-конкурентната глобална среда. Втората работна сесия ще акцентира върху цифровизацията на индустрията, развитието на цифровите умения и насърчаването на цифровото предприемачество. В дневния ред на заседанието е включен и работен обяд на министрите, където ще се дискутират проблемите и възможностите пред енергийно-интензивните индустрии, както и климатичните промени.

Заседанието в частта "Индустрия" ще председателства министърът на икономиката Емил Караниколов, а това в частта "Научни изследвания" – министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, като в него участие ще вземе и европейският комисар по научни изследвания и иновации Карлош Моедаш.

Във втория ден на форума ще се търси общият подход за подкрепа на научните разработки и внедряването им в производството и фокуса върху човешкия капитал. Очаква се дискусията да даде тласък за изграждането на функциониращ Европейски иновационен съвет, както и общоевропейската визия за 9-ата рамкова програма на Евросъюза за научни изследвания и иновации и следващото поколение финансови инструменти като "Еразъм плюс", Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие.

Репортажа на Наталия Ганчовска можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна