Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Лазаров: Демографската катастрофа и емиграцията са основни проблеми не само за бизнеса, но за цялата държава

Човешкия капитал и еврозоната обсъждат на 12-ата годишна среща бизнесът и правителството

Снимка: events.economedia.bg

България е страната от Европейския съюз, загубила най-голям процент от населението си през последните години – хора, които са отишли в Западна Европа. Като цяло Източна Европа преживява демографска катастрофа. Това коментира в предаването "Преди всички" главният редактор на вестник "Капитал" Алексей Лазаров преди 12-ата годишна среща между бизнеса и правителството, озаглавена "Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал? Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина?"

В момента това е не само най-сериозният проблем за бизнеса, но и за цялата държава, заяви Лазаров:

Производствата се развиват, бизнесът търси да наеме още хора, а такива няма.

Сред основните причини за това Лазаров открои демографска криза и емиграцията:

И това е една от темите, които ще се обсъждат – какво може да се направи, за да се върнат тези хора тук. За да се оправи пазарът на труда, трябва да се решат основните проблеми на държавата.

Икономиката се развива добре, защото България е все по-интегрирана в европейската и световна икономика, която в момента е във възходящ цикъл. Понеже сме "закачени", по инерция се движим нагоре. Но този процес не може да продължава много дълго време без промените, които ние трябва да направим. /…/ Потенциалът на българската икономика много скоро ще бъде изпълнен и от там нататък дори европейската икономика да върви нагоре, нашият ръст ще бъде много по-бавен, отбеляза още Алексей Лазаров.

Запитан дали възходящата тенденция в икономиката не се захранва предимно от еврофондовете, той поясни, че европарите са малка част от икономиката, много по-малко от 10% и по думите му, те имат отношение повече към политиците, политическата класа и нивото на корупция.

В доклад на компания за недвижими имоти, направен специално за "Капитал", се посочва, че в момента най-голям брой хора се връщат в Централна Европа, допълни Лазаров.

Относно протестите като начин за постигане на искания в сегашната ситуация, Алексей Лазаров каза:

Правителството има такъв проблем, че някак свикна хората и бизнеса един проблем да намира решение, когато за него се събере достатъчно голям и шумен протест. Това означава, че решения не се взимат по ясни за всички критерии, а се разчита на това кой ще вика най-много и кой ще скача най-високо. /… / И това не е много добър тренд, защото означава липса на предвидимост при взимането на решения от правителството. 

Традиционната годишна среща на бизнеса с правителството е организирана от "Икономедиа". Във форума по традиция участват премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

Срещата се провежда в началото на Българското председателство на Съвета на ЕС – подходящ момент за България да предложи промяна в съюзни регулации и политики, така че да защити своя интерес, пишат организаторите на форума. 

Цялото интервю с Алексей Лазаров слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!