Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Проданов: Необходимите средства за служителите на затворите и арестите са съизмерими с отпуснатите на БАН

От 2012-а година насам лишените от свобода са намалели с 5 хиляди

Снимка: БГНЕС

От 2012-а година досега тече процес на намаляване на лишените от свобода. 2012-а година са били някъде към 12 хиляди, към  момента са кръгло 7 хиляди. Това съобщи в предаването "Преди всички" заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов, който коментира протестите на надзирателите в затворите и арестите, подкрепен от служителите на съдебната охрана след възобновените протестни действия.

Проданов припомни, че от средата на миналата година правосъдното ведомство е в интензивен диалог с двете синдикални организации, чиито искания са ясни, а проведените работни срещи са многобройни. Заплатите на служителите от двете главни дирекции бяха увеличени с по 5%, посочи Проданов. Средната заплата в двете главни дирекции е малко над 1 000 лева, но младите служители, които току-що започват работа, са с ниски заплати, започващи от 600 лева нагоре, уточни той:

Незаетите щатни бройки са пряко следствие от текучеството в системата и от обстоятелството, че по закона за МВР, по който ние работим, има предвидена много дълга и сравнително тежка процедура за назначаване на новопостъпилите. Когато един служител излезе от системата, ние не можем веднага моментално, автоматично да заемем неговото място. Обявява се конкурс, минава половин година, но дотогава мястото стои свободно.

Парите не са чак толкова много и например са съизмерими с допълнителната сума, която беше дадена на БАН, посочи Проданов в отговор на въпрос колко средства са необходими, за да бъде снета протестната готовност. В сряда протестните действия ще се пренесат пред съдебните палати в по-големите градове на страната. Протести ще има и в дните, когато у нас са планирани посещения на правосъдни министри от страните-членки на ЕС.

Проблемът идва оттам, че в рамките на широкото понятие система за национална сигурност и обществен ред, трябва на различните служби да се гледа с еднаква грижа, коментира заместник-министърът и допълни:

Като че ли се върви към една хомогенизация на системата за сигурност и обществен ред. 

През последните години е направено страшно много за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, и това не се отнася само до условията за затворниците, каза още Николай Проданов. В отговор на въпрос за общественото недоверие към служителите от местата за лишаване от свобода той отбеляза:

Отношението на нашето общество към цялата затворническа система е доста специфично, всъщност негативно е отношението най-вече към хората, които изтърпяват там своите наказания, но като че ли този негативизъм по някакъв начин се прехвърля и към персонала в затворите, а и тези постоянни приказки за корупционни практики в затворническата администрация - това също вероятно нагнетява обстановката.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени