Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много неизвестни в Каталуния преди заседанието на парламента за избор на регионален лидер

Парламентът на Каталуния
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регионалният парламент на Каталуния ще гласува номинацията за нов регионален лидер. Единствената кандидатура е на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, който обаче според позицията на испанския Конституционен съд няма как да встъпи в длъжност, освен ако не се яви лично в парламента, за да положи клетва. Това се случва при заявена готовност на испанските власти да арестуват Пучдемон, ако влезе в страната. Карлес Пучдемон се намира в Белгия от 30 октомври миналата година.

Съмнения, несигурност, сценарии, варианти и в крайна сметка – задънена улица – така може да се характеризира процедурата, предвидена за днес следобед, обясни в предаването „Преди всички“ журналистът Владислав Пунчев.

Ако се пристъпи към скайп процедура, възможният отговор е веднага да се сезира Конституционния съд и да се отмени не само резултатът от гласуването, но и самият акт на иногурацията, допълни той.

Сред многото неизвестни е дали Пучдемон ще се появи на заседанието в Барселона в 15 часа местно време. Според испанските медии такава възможност е малко вероятна. RTVE отбелязва, че Пучдемон иска да бъде премиер на Каталуния, въпреки всичко и въпреки всички.

Укриващият се в чужбина Пучдемон поиска парламентът на тази област да гарантира сигурността му, за да присъства на днешното заседание, без да бъде арестуван.

В събота испанският Конституционен съд постанови, че Пучдемон, който избяга в Белгия след незаконно обявяване на независимост на Каталуния през октомври миналата година, трябва да присъства лично в каталунския парламент, за да бъде избран отново за ръководител на правителството на Каталуния. Испанското правосъдие обаче е издало заповед за задържане на Пучдемон за бунт и метеж.

Председателят на каталунския парламент Роже Торен има два избора относно днешното заседание. Той може да пренебрегне съдебното решение и да разреши гласуване на кандидатурата на Пучдемон за лидер на Каталуния в негово присъствие или по видеоконферентна връзка, която беше забранена от съда.

Другият вариант е той да предложи друг кандидат, но това вероятно ще предизвика остри реакции от привържениците на независимостта на Каталуния, които обещаха да организират митинг пред регионалния парламент.

Възможните сценарии са разгледани подробно в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна