Eмисия новини
от 15.00 часа

Прокуратурата иска удължаване на мярката за неотклонение на един от задържаните заради разкъсаното от куче дете

Все още няма повдигнато обвинение срещу тримата задържани след трагичния инцидент, при който 3-годишно дете бе нахапано смъртоносно от питбул

| обновено на 30.01.18 в 15:28

Все още няма повдигнато обвинение срещу задържаните след трагичния инцидент в село Мокрище, при който тригодишно дете бе нахапано смъртоносно от питбул. Прокуратурата в Пазарджик ще поиска удължаване на мярката за неотклонение на един от задържаните трима роднини на момчето. В ареста са бащата на малкия Тошко, чичото и неговата леля - на 21 години, която е собственик на кучето-убиец. 

По всяка вероятност постоянен арест ще бъде наложен срещу чичото на детето, въпреки че съпругата му се е обявила пред разследващите като собственик на питбула. Младата жена доброволно е поела вината върху себе си, тъй като е майка на двумесечно бебе и трудно би останала за дълго в ареста. Разследващите установяват как точно момченцето се е озовало при опасното куче. Предполага се, че с нещо детето е подразнило питбула.


Очаква се изготвянето на съдебномедицинската експертиза. Едва след това прокуратурата ще повдигне обвинение за безстопанственост и оставяне без контрол на домашно животно, вследствие на което е последвала смъртта на малолетно дете. 
Според разследващите  момченцето е било разкъсано от животното в областта на гърлото. Смъртта му е настъпила веднага.

Полицията все още изяснява кой е виновникът за трагедията
, каза говорителят на прокуратурата Пламен Пантов:

В ранния следобед вече ще имаме готовност да кажем спрямо кого ще се повдига обвинение.

Близките на детето не смятат, че някой е виновен. Кметът на селото Лиляна Хаджиева също определя случая като битов:

Това е битов инцидент. Кучето е домашно. Инцидентът е станал в тяхната си къща.

Според директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев кучето не е било регистрирано, нито пък ваксинирано. Според него животното и в момента представлява риск за околните.

От отдел „Закрила на детето“ съобщиха, че при тях не е получаван сигнал, че тригодишното дете е отглеждано в риск.

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.
Още от