Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбските власти са връчили на Цветан Василев призовка и обвинителния акт по делото "КТБ"

Има шанс делото да започне до края на февруари

| обновено на 30.01.18 в 19:35
Снимка: БГНЕС

Има шанс делото за източването на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) да започне до края на февруари. Властите в Сърбия са успели да връчат призовка и 11-те хиляди страници обвинителен акт на бившия мажоритарен собственик на фалиралата банка Цветан Василев, каза за "Хоризонт" адвокатът му Константин Симеонов

Василев, който е заплашен от арест, ако реши доброволно да се върне в у нас, няма да присъства лично в съдебната зала, а делото по отношение на него ще се гледа задочно. 

Един от адвокатите на Цветан Василев обясни за "Хоризонт", че призовката за делото в Специализирания наказателен съд, е била връчена  миналата седмица на банкера, който от лятото на 2014 година живее в Белград.  Тя трябва да се върне до съда по процедурата, по която стигна до Василев - чрез съдебна поръчка (което, ако не се случи до 14 февруари, когато е насрочена дата за процеса, със сигурност ще стане за следващата дата - 27 февруари). 


Адвокат Константин Симеонов изключи Василев да се яви лично в съда, заради актуалното все още прокурорско постановление за 72-часовия му арест. Това означава, че когато делото започне,  срещу мажоритарния собственик на фалиралата КТБ то ще се води задочно.  Първото заседание по силата последните промени в НПК ще е разпоредително и на него страните в процеса трябва да договорят процедурата. 


Адвокатите на 18-те подсъдими за източването на близо 3 милиарда лева от КТБ, се готвят да атакуват обвинителния акт от рекордните 11 000 страници заради поредицата, според тях, съществени процесуални нарушения. Преценката дали обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата ще е на съдебния състав.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени