Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Иванов и Янислав Герчев в по-горни категории за европейската купа по джудо в София

Снимка: Sportal

Двама от най-добрите ни състезатели по джудо Ивайло Иванов и Янислав Герчев ще се състезават в по-горни категории в европейската купа, която ще се проведе на 3 и 4 февруари в зала „Универсиада“. Седмият от олимпийските игри в Рио де Жанейро Иванов ще участва в категория 90 килограма вместо в традиционната за него 81 килограма. Сребърният европейски медалист Герчев пък няма да се бори в теглова група  60 килограма, а тази на 66. Новината съобщи генералният секретар на Българската федерация по джудо Асен Коруджиев по време на откритата тренировка на националния отбор.

Това е най-старият турнир в Европа заедно с този в Париж, който в момента е Гранд шлем. Ще участват 31 държави. Броят на състезателите е около 220-230. Българският отбор ще бъде представен от 26 състезатели. Имаме право да участваме с неограничен брой състезатели в категория. Хората, на които са разчитаме най-вече, са Ивайло Иванов, Янислав Герчев, Даниел Дичев, Валентин Алипиев и още много по-млади състезатели. От младите не търсим резултат, това е един удобен момент да влязат и да изгорят в голямото състезание, заяви Кордужиев.

Смятам, че екипът ни е добър. Работим усърдно, както федерацията, така и треньори и специалисти. Имаме надежда, че нещата ще се получат и ще имаме медали. Джудото по принцип е един много тежък спорт, с много голяма масовост и дори за стотна от секундата не знаеш какво може да се получи. Надявам се, че с малко късмет на Европейското ще вземем един или два медала в лицето на Ивайло, Янислав и Ивелина, добави президентът на родната централа Иван Василев.

Българските джудисти в турнира :

Кат. 60 кг – Валентин Алипиев, Горан Козарев, Димитър Стоянов, Борислав Янаков

Кат. 66 кг-  Никола Гълъбов, Янислав Герчев, Марк Христов, Християн Христозов, Румен Радев, Божидар Темелков

Кат. 73 кг- Кирил Борисов, Георги Граматиков, Добромир Калистерски, Явор Михайлов, Павлин Спасов, Теодор Табашки

Кат . 81 кг- Петър Кандински, Джонатан Стоименов

Кат. 90 кг- Ивайло Иванов, Марко Новков, Костадин Цветанов, Алекс Василев

Кат. до 100 кг- Даниел Дичев, Борис Георгиев

Кат. над 100 кг- Веселин Иванов, Ивайло Димитров

Програмата за турнира :

02.02 / петък/ - Официално мерене (кантар) на състезателите и жребий

03.02 / събота/ от 10:00 часа елиминации и репесажи в категориите – 60,66 и 73 кг.

  В съботния ден от  15:30 часа е официалното откриване на шампионата, а веднага след него са финалите и награждаването на призьорите от категориите.

04.02 / неделя / от 10:00 часа са  елиминации и репесажи при  - 81, 90, 100 и + 100 кг. Финалите ще започнат след 12:00 часа.

Входът за публика в зала „ Универсиада” в двата дни на състезанието е безплатен !


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна