Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН подготвя електронен портал с одобрените нови учебници до 8-и клас

Това е една от стъпките за справянето с проблема "тежки ученически раници"

Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието подготвя портал, в който ще се публикуват електронните варианти на одобрените учебници по новите учебни програми от първи до осми клас. Това съобщи пред "Хоризонт" Пенка Иванова, директор на дирекция "Учебници" в просветното ведомство.

Електронните учебници ще могат да се ползват безплатно от всички ученици и вкъщи, и в училище, поясни Иванова:

Това е като PDF форматите на учебниците, защото тук говорим за електронно четим вариант. Всички учители, които преподават учебният предмет в конкретният клас, също получават от издателствата този електронен вариант. Говоря само за тези, които са одобрени по новите учебни програми след влизането в сила на закона (За предучилищното и училищното образование), а това означава - първи, втори, пети, шести клас и осми клас. Разбира се и всички онези, които са по чужди езици от общата европейска езикова рамка за постигане на ниво А1 и Б1-1.

Създаването на портал с електронни учебници е една от стъпките със справянето с проблема "тежки раници". Министерството е подготвило и национална програма по лека ученическа раница с бюджет от три милиона лева По нея училищата ще кандидатстват за получаване на средства за закупуване на ученически шкафчета. Министерството подготвя и нормативна промяна, според която по големите учебници ще могат да се разделят на две части.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна