Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неформална организация стартира инициатива в подкрепа на кварталните игрища за спорт

Снимка: Община Видин

Eкипът на неформалната организация “Отвъд спорта” стартира инициатива в подкрепа на кварталните игрища за спорт в цялата страна. На сайта на инициативата всеки може да добави игрище, разположено на територията на цялата страна, и да опише настоящото му състояние, проблеми и нужди. По този начин участниците могат да спомогнат за обновяването на игрището на следващ етап от инициативата. Целта е активирането на местната общност, а организацията ще подпомага връзката със спонсори, институции и други подходящи партньори.

В предаването „Хоризонт до обед“ Росен Терзиев от инициативата сподели, че е прекарал голяма част от детството си по спортните игрища в своя квартал и вярва, че тази култура има място в живота на младите:

Спортът ни забавляваше и ни интересуваше. Буквално сме прекарали цели дни по този начин. Това е нещо, което смятаме, че все още има място в ежедневието на децата, че е нещо, което е значимо. Във времето всеки един от нас, за себе си, е взел някакви уроци в това време продължил е да спортува, създал е свои приятелства и контакти по тази линия и  това продължава това нещо значимо за нас, макар че всички се занимаваме се с нещо съвсем различно професионално. С брат ми стартирахме тази инициатива, но към нас се присъединиха и други хора във времето. Стигнахме до извода че тази култура, този дух  се ражда именно от квартала и започва от тези игрища за свободен спорт, в които всеки един от нас може по абсолютно много прост и лесен начин да навлезе в спорта и да си изгради компания и общност.

Много игрища в момента са в лошо състояние и спортът на тях не носи удоволствие, коментира Терзиев, който даде за пример площадките, на които футболни врати, баскетболни кошове и дори огради са счупени или направо липсват. Проблем е, че местата не изглеждат „актуални“ за младите заради което те предпочитат добре поддържаните, но скъпи зали.  Инициативата вече е помогнала за възстановяването на квартално игрище.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна