Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят за почит към жертвите на комунистическия режим скара депутатите

| обновено на 01.02.18 в 10:16


С едноминутно мълчание депутатите почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим и възродителния процес. Пленарният ден започна с декларации от ГЕРБ и "БСП за България" по повод Деня на признателност и почит към жертвите. Датата поляризира депутатите в Народното събрание.

От ГЕРБ заявиха, че датата 1 февруари 1945 година е една от най-безродните и най-престъпните, превърнала се в символ на ненавист и садизъм. Депутатът Спас Гърневски припомни дейността на Народния съд преди 73 години:



Осъдили са на смърт чрез разстрел и убити още същата нощ -  с изстрели в тила по болшевишки патент, регентите княз Кирил, Богдан Филов - министър-председател, и генерал Никола Михов, министър-председателите Иван Багрянов и Добри Божилов, 22-ма министри, 67 народни представители и 8 царски съветници. Цели 147 жертви, представляващи елита на нацията, са заровени със сгурия в няколко общи ями в Централните софийски гробища.

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев призова да се почете паметта и на жертвите на Възродителния процес:

Така че, когато говорим за жертвите на този режим, ние не можем да не споменем и паметта на тези, които борейки се за правото на самоопределение, борейки се за своята религия, за своята вяра и за своите имена, дадоха своя живот.


Валери Жаблянов от БСП изрази съжаление по начина, по който се развива българският парламентаризъм и посочи, че БСП няма как да бъде "изправена на подсъдимата скамейка":

Защото беше партията, която води въоръжената борба срещу фашизма и монархофашизма в България.



Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени