Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализирана акция се провежда в Общината в Септември

| обновено на 01.02.18 в 12:05

Специализирана акция се провежда в Община Септември. Над 50 полицаи извършват претърсвания в кабинетите на сградата на Общината и частни домове. Рано тази сутрин кметът Марин Рачев и цялата администрация са били принудително докарани в сградата на общината.

Акцията е на Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията. Това е първата операция от влизането в сила на Закона за противодействие на корупцията. Сигналите за злоупотреби срещу Марин Рачев бяха подадени от инициативен граждански комитет преди 6 месеца.

Сградата на Общината е затворена. Предполага се, че кметът е вътре. Пред общината са се събрали много хора – от двете страни на улицата са се събрали противници и поддръжници на кмета.

Един от противниците на кмета каза:

Стигнахме до там да имаме кмет, който с действията си доведе до това да затворят общината в работен ден. Върви разследване. Целият екип на общината е бил затворен в сградата сутринта. Обяснено им е какво ще се извършва. Събират се документи. Хората и в момента ги е страх да свидетелстват.

Доколкото ми казват хора отвътре, кметът е доведен с около десетина полицаи, принудително, арестуван и с него се извършват процесуално-следствени действия.

Според председателя на инициативния комитет "Да спасим Община Септември" адв. Николай Баташки специализираната акция е в отговор на сигналите, които гражданската организация подаде в прокуратурата за злоупотреби от страна на кмета Марин Рачев:

Прокуратурата провежда специализирана акция по претърсване и изземване в цялата Община. Претърсват се домове на кмета и свързани с него хора в града. Това е по повод протестите, които точно преди 6 месеца започнаха срещу кмета, от декември за 4 обвинения, които могат да прераснат в още във връзка със сделки за обществени поръчки и други сделки. Предполагат се щети за милиони. 

По-късно се очаква говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова да направи изявление.  



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна