Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диалогът "Минало-настояще-бъдеще" в "Дни на архитектурното наследство"

Снимка: Дружество "Архитектурно наследство"

Какво е миналото, настоящето и, най-важното, бъдещето на архитектурното наследство в България ще научим на първото издание на фестивала „Дни на архитектурното наследство“ този уикенд в столицата.

Събитието се появява точно на време у нас, след като 2018 година бе обявена за „Европейска година на наследството“. Целта на фестивала е да информира хората по въпроси, свързани с културното наследство - защо то е важно и защо трябва да го опазваме. Другият по-важен аспект е насочен към образованието и към студентите по архитектура, които са решили да специализират именно в тази област. Организаторите споделят, че се стремят да стимулират студентите и да подхранват интереса им, защото са нужни хора, които ще предадат каузата нататък.

Фестивалът Дни на архитектурното наследство" започва на 3 февруари, събота, и ще продължи до края на следващия ден. Мястото е Домът на киното. Част от програмата е и официалното награждаването на „V-и Национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство“.

Повече подробности в интервюто на Александра Илиева с Добрин Цветков, член на дружество „Архитектурно наследство“ към Съюза на архитектите в България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени