Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Митологични образи”: Дидона и Еней

| обновено на 12.02.18 в 13:51 БНР Новини
Фрагмент от „Срещата на Дидона и Еней“, Натаниъл Денс-Холанд
Снимка: Tate Britain

Това е преплитане на митологични образи и герои, митология и история - Троянската война, Картаген, Дидона, Еней - еднакво значими и за гръцката, и за римската митологии. Описани са подробно в Илиадата, обезсмъртени са в „Енеида” на Вергилий.
След плячкосването на победената Троя Еней се отправя към земите на Италия - да създаде нова Троя. Според пророчеството на Сибила потомците му ще основат Рим. След много приключения акостира край Картаген и там се заплита любовта му с Дидона, митичната основателка на града. Еней, обаче, трябва да следва волята на боговете и продължава към устието на Тибър. Изоставената Дидона го проклина и се самоубива.
Съдбата на нещастната Дидона се оказва по-привлекателна за претворяване в изкуството през последвалите епохи. Много повече са опусите, посветени на нея, при това - от момента на нейното кратко любовно щастие и последвалото нещастие. Няма творби, в които да се величае триумфът й на основателка на Картаген. Поредица от барокови кантати и опери, творби от класиката - сред тях „Дидона” на Пичини; Албер Русел е посветил на Еней едноактен балет. Еней се появява в операта на Хендел „Дидона и Еней” като и тук централно място е отредено на страданията на Дидона. Най-цялостно е представен образът на Еней в операта на Берлиоз „Троянци” - в нея е обхваната цялата история от падането на Троя до отплаването на Еней от Картаген.
Трите предавания са изградени върху мотиви от тези опери, както и творби от Ренесанса и Барока.

понеделник, 5, 12 и 19 февруари, от 17.30  часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна