Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грийнспан: Наблюдава се "ценови балон" на фондовите борси и дълговия пазар

Алън Грийнспан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият виден управител на Федералния резерв Алън Грийнспан, който предупреди за "ирационално повишено инвеститорско настроение" по време на т.нар. "дотком ценови балон" от края на 90-те години на миналия век, заяви, че "Уолстрийт" се намира в два нови ценови балона.

Свидетели сме на два балона (нереално надуване на цените): имаме ценови балон на пазарите на акции, но съществува ценови балкон и на пазара на облигации, заяви Грийнспан в интервю за телевизия Блумбърг.

В даден момент ценовият балон на дълговите пазари ще има в крайна сметка критични последици, допълни той. 

За кратко време подобно ценово поведение не е нещо лошо. Но по този начин ние очевидно работим за голямо увеличение на дългосрочните лихвени проценти и това, както знаете, ще има много важно влияние върху цялата структура на икономиката, предупреди Грийнспан.

Неговите коментари идват в момент, когато пазарът на акции на "Уолстрийт" бележи почти ежедневно все нови и нови ценови рекорди и в момент, когато има солиден ръст и на доходността на американските държавни облигации. По-рано днес доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ проби над психологическата бариера от 2,75% за пръв път от 2014-а година насам.

Алън Грийнспан, който ръководи Федералния резерв на САЩ от 1987-а до 2006-а година, цитира нарастващия федерален дефицит като причина за балона на облигационния пазар и изрази тревога, че прекалено бързото повишаване на лихвените проценти твърде ще подхрани инфлацията.

Трябва да се справим с фискално нестабилна дългосрочна перспектива, в която ще има трайно задържане на инфлацията, посочи той.

Всъщност бях много изненадан, че в годишната реч "За състоянието на съюза" на президента Тръмп всички предложени от него нови инициативи дефакто не са финансирани и мисля, че ще стигнем до момент, в който инфлацията ще нарасне силно. Единственият въпрос е кога ще стане това.

Добавете към това оскъдният растеж на производителността и падащият долар и това ще доведе икономиката на страната по пътя на стагфлацията (бел. ред. - икономически застой в условия на нарастваща инфлация), предупреди Грийспан.

Неговото интервю за Блумбърг беше факт, след като по-рано в сряда Федералният резерв остави непроменена ключовата краткосрочна лихва на САЩ на ниво между 1,25% и 1,50%. Централната банка обаче заяви, че очаква инфлацията "да се повиши през настоящата година", което се възприе от участниците на финансовите пазари като знак, че Фед вероятно ще прибегне до ново повишение на федералната фондов лихва с четвърт процентни пункта на следващото си заседание през март.

Централната банка на САЩ отбеляза, че инфлацията вероятно ще се стабилизира около целевото ниво от 2 на сто, като за разликата от предходното заседание не беше отбелязано неотдавнашното понижение на цените. В същото време Фед посочи, че "пазарните мерки за компенсиране на инфлацията са се увеличили през последните месеци". На последното за миналата година заседание, проведено в средата на декември, Федералният резерв прогнозира, че вероятно ще се наложи да повиши лихвените ставки на три пъти през 2018-а година.

Приключилото снощи двудневно заседание на Фед беше последното при управлението на Джанет Йелън. От 3-ти февруари управлението на Централната банка на САЩ ще премине в ръцете на настоящия член на управителния съвет Джером Пауъл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна