Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московиси: Растежният импулс в еврозоната от миналата година ще продължи през 2018-а и 2019-а

Пиер Московиси
Снимка: БГНЕС

През миналата година икономиката на еврозоната нарасна с най-бързите си темпове от десетилетие насам, като този добър темп на растеж ще продължи през 2018-а и през 2019-а година, заяви в четвъртък на банков семинар еврокомисарят комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси, съобщава агенция Ройтерс.

Според експресна оценка на Евростат брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна през 2017-а година с 2,5%, отбелязвайки най-солиден подем от 2007-а година насам - точно преди началото на световната финансова и икономическа криза.

Този възходящ импулс ще продължи най-малко през тази и през следващата година. Като цяло рисковете пред тези икономически перспективи са балансирани, посочи Московиси на конференция за финансови услуги, организирана от френската банка BNP Paribas.

Европейският комисар допълни, че икономическия растеж в световен мащаб е също доста силен и има консенсус в групата на най-големи икономики в света, известна като Г-20, да бъде използван този силен възходящ импулс за осъществяване на структурни реформи.

Очаква се по-късно през февруари Европейската комисия да публикува своите нови икономически прогнози за 28-те страни - членки на ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна