Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Елена Джигошева: Циркулацията на въздуха намалява количеството на грипния вирус

Нараства броят на закупуваните медицински маски за предпазване от грипа и замърсения въздух

Снимка: БГНЕС

През последните дни многократно е нараснал броят на закупуваните от гражданите медицински маски за предпазване от грипа и замърсения въздух. Това споделят пред репортера на БНР столични фармацевти от кварталите "Лозенец" и "Младост".

Маските могат да допринесат за предотвратяване разпространението на заразни заболявания и да предпазват от фини прахови частици, но трябва да се носят непрекъснато и добре прилепнали към носа и устата, като се подменят максимум на 3 часа. Това каза за слушателите на „Хоризонт“ доктор Елена Джигошева от София.

Според нея предпазните маски трябва да се носят както от здравия човек, който се опитва да се предпазва, така и когато болният е в контакт със здрава обкръжаваща среда.

Освен това маските не бива да се мокрят, преди да се използват:

Маската трябва да бъде суха. Когато тя стои повече от три часа, тя се овлажнява от издишания въздух и се създават прекрасни възможности за живот на бактерии и вируси.

Д-р Джигошева апелира при кашлица болните да слагат на устата си кърпичка, която след това да изхвърлят и да измиват добре ръцете си.

Тя припомни, че в указанията за борба с грипа на челно място е препоръката да се проветряват помещенията, за да може да има циркулация на въздуха и намаляване количеството на грипния вирус.

В заключение д-р Джигошева отбеляза, че замърсеният въздух е много вреден за хората с алергии и с астма, защото затруднява дишането. Тя е убедена, че българинът повишава знанията си за това какво трябва и какво не трябва да прави по време на грипна епидемия:

Направи ми силно впечатление, че в неделя нямаше посетители при болните, което показва, че хората знаят, че, идвайки в болницата, те самите носят опасността от инфекцията и с това биха могли да застрашат здравето на близките си.

Интервюто с д-р Елена Джигошева, както и анкетата на репортера на "Хоризонт" Андрей Борисов за начините за предпазване от грипа и мръсния въздух, можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени