Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима задържани каталунски лидери ще обжалват мярката си чрез ООН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима каталунски лидери, задържани в Испания, ще обжалват мярката си чрез работната група на ООН за Произволно задържане, съобщи Франс прес. 

Адвокатът на тримата задържани Бен Емерсън заяви, че арестът им е в нарушение на човешките им права и им пречи да изпълняват длъжността си като политически представители на каталунския народ.  Според адвоката действията на испанската държава представляват опасен прецедент в световен мащаб, затова каталунските лидери ще потърсят правата си чрез групата на ООН. 

Тримата задържани, които ще обжалват са бившият вицепремиер на Каталуния Ориол Жункейрас и лидерите на сепаратистите Жорди Санчез и Жорди Куишарт. Те са в ареста по обвинения за отцепничество и ролята им в обявения за незаконен от Мадрид референдум за независимост на провинцията.

 Панелът за Произволно задържане се състои от независими адвокати за човешките права и стана известен с постановлението си, че основателят на Уикилийкс Джулиън Асандж е задържан произволно в посолството на Еквадор в Лондон. Решенията му обаче не са законово обвързващи и каталунските лидери могат да очакват само дипломатически натиск от страна на ООН спрямо правителството в Мадрид. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна