Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири дни бяха определени за разпит на свидетели по делото за взривовете край Петолъчката

Снимка: Цветан Петков

Четири дни бяха определени за разпит на свидетели по делото за взривовете край пътен възел Петолъчката – от 27 до февруари до 2 март. Близо 6 години след експлозията в базата за обезвреждане на боеприпаси осъдени няма. При взрива на 5 юни 2012 година загинаха трима работници и няколко пострадаха тежко.

На разпоредителното заседание днес бяха отхвърлени исканията на защитата на тримата подсъдими делото да бъде прекратено и предадено на Районната прокуратура. Към обвиняемите бяха предявени искове за близо 3 милиона имуществени и неимуществени вреди. Решено беше процесът да е открит, с изключение на няколко съдебни заседания, където ще бъде представена класифицирана информация. 

Подсъдимите по делото – собственикът на базата Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи във фирмата Иван Табов са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост на трима души и телесни повреди на още няколко работници при нерегламентирано унищожаване на боеприпаси. Според прокуратурата не е спазена технологията на унищожаване на боеприпасите и вместо те да бъдат взривявани, са били срязвани. Така са били нарушени безопасните условия на труд и се е стигнало фаталния взрив. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна