Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неформалният Съвет по конкурентоспособност продължава с дискусии върху научните изследвания

| обновено на 02.02.18 в 08:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С дискусии върху научните изследвания и тяхното внедряване в индустрията и производството продължава втория ден от заседанията на неформалния Съвет по конкурентоспособност. Събитието се провежда в София като част от програмата на Българското европредседателство и събира у нас ресорните министри от страните-членки на Европейския съюз. Участие в срещата ще вземе и еврокомисарят по научните изследвания и иновациите Карлош Моедаш.

Министрите ще дискутират бъдещето на научните изследвания и иновациите в Европа с фокус внедряването им производството и в развитието на човешкия капитал, съобщи министър Емил Караниколов:

Проблемът с работната сила не е само в България. Има много държави-членки на Европейския съюз с по-високи от нашите данъци, но и там го има този проблем. Науката и образованието трябва ефективно да се влеят в икономиката. Потенциалът на иновациите трябва да бъде превърнат в пазарен продукт, тоест ние трябва да инвестираме в образование, в наука и в иновации.

По време на разговорите ще се търсят възможности за подкрепа на научните изследвания и иновациите на национално и регионално ниво. Очаква се дискусията да допринесе за изграждането на работещ Европейски иновационен съвет. 

Заседанието ще председателства министърът на образованието Красимир Вълчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна