Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът остави в ареста Ивайло Борисов - Ториното

| обновено на 02.02.18 в 14:46
Ивайло Борисов - Ториното
Снимка: БГНЕС

Ивайло Борисов - Ториното остава за постоянно в ареста, реши Софийският градски съд. Заедно с още трима души, той е обвинен в помагачество за отвличането на 25-годишния Адриан Златков. Решението за постоянния арест на четиримата може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Според съдия Даниела Талева, макар че  доказателствата на този етап са оскъдни и косвени, те говорят за съпричастността към отвличането на Ивайло Борисов-Ториното, Мартин Марков, Георги Джамбазов и Здравка Стефанова. Според нея, по делото има твърде много съвпадения, за да са само плод на случайност, но - записа в мотивите си съдия Талева, ако в хода на разследването не се съберат нови доказателства, е напълно възможно четиримата да бъдат оправдани.
В съдебната зала стана ясен приносът на сръбските власти по случая. От там е дошла информацията за SIM-картите, с които похитителите, според прокуратарата, са осъществявали  комуникацията с бащата на Адриан - Тони Златков. 
Това че съдебното заседание започна снощи, а съдът се произнесе едва тази сутрин, стана повод за адвокатски подзрения, че върху решението е имало външни влияния, включително и заради твърденията на задържаните, че са били мотивирани да свидетелстват срещу Ториното. Адвокатът на Мартин Марков Кристиян Мирчев сподели:

Лично му е предлагано да стане защитен свидетел. Каза: "Лица от много високо ниво в МВР" -  това му бяха думите пред мен -  в замяна на това да свидетелства срещу други обвиняеми които не са били конкретни, но той е останал с впечатление, че се говори именно за Ивайло Борисов.
Мариана Тодорова, адвокат на Ториното
И останалите двама, включително и госпожа Стефанова,и господин Джамбазов споделиха, че и на тях са им предлагани да бъдат свидетели и да бъдат изведени в Швейцария и Австрия.

Самият Ивайло Борисов, докато Съдебна охрана го отвеждаше към ареста, каза: 
Главният секретар и двамата прокурори, които присъстваха в залата (са му казали б.р.) да ме "нареди" по това дело и ще го изкарат в Швейцария и ще го направят защитен свидетел, или в Австрия. За Мартин Марков и Георги Джамбазки, питайте Главния секретар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени