Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пенчо Гешев: Клубните треньори трябва да са на основен трудов договор

проф. Пенчо Гешев
Снимка: Гергана Гайдарова

Възможностите за обучение в Националната спортна академия и интереса на студентите към висшето училище, коментира в предаването "Радиоприемница" ректорът на Академията проф. Пенчо Гешев.

Досега не сме имали проблеми с изпълнението на държавната поръчка, дори над 300 души остават неприети след кандидат-студентската кампания. Специалностите и програмите в Националната спортна академия са свързани с важни сфери в развитието на обществото, което ги прави атрактивни за младежите. Разбира се привличането на интереса на кандидат-студентите е важно, но още по-голямо значение има качеството на образованието, подчерта проф. Гешев:

Трудно е да се поддържа качество в условията на конкуренция, но още по-трудно е да се поддържа без сериозна конкуренция. Академията поддържа ниво, защото ние в голямата част запазихме формата на провеждане на учебните занятия. И в момента важат семестриалните заверки, държим на присъствие в учебните зали и смятам, че по отношение на ангажираност на студентите ние имаме такива изисквания. Мога да кажа, че Академията разполага с много добра база, и не само спортна инфраструктура, а и техническо осигуряване на самия учебен процес.

В Националната спортна академия има 62 вида спорт, по които има спортни клубове, в които студентите не само се състезават, но и провеждат своята учебна практика. Практическата подготовка заема сериозно място в подготовката на специалистите. Успешна е реализацията на подготвяните учители в средното образование, много възможности за работа има и за кинезитерапевтите - в лечебните заведения, в отделни медицински центрове, разкриват се кабинети, има места и в националните отбори.

Има проблем, обаче, при треньорските кадри, тъй като много клубове ги назначават на всевъзможни длъжности, осигуряват им заплащане, но те не се записват на щат "треньор". Причината за този парадокс е, че има изискване от Министерството на младежта и спорта за необходима квалификация за работа като треньор. Сега се върви към това, с новия закон, всеки един клуб да има назначен треньор на основен трудов договор. Ако това се въведе като изискване, нещата ще си дойдат по местата, категоричен е ректорът на НСА.

Проф. Пенчо Гешев посочи, че новата система за финансиране на висшите училища, обвързана с рейтинговата система, има своя положителен ефект, тъй като вече се отчита качеството на подготовка, което на свой ред е довело да повишаване на субсидията за Националната спортна академия.

Какво предстои в развитието на висшето училище? Специалностите, свързани със СПА и уелнес индустрията засега са в магистърска степен, но скоро  може да бъдат разкрити и бакалавърски програми, като основното изискване е да бъде осигурена на необходимата материална база. Най-общо казано, философията за разкриване на нови специалности е да бъдат налице трите основни компонента - кадри, учебна документация и база. Вероятно още тази година ще бъде разкрита специалност "Боулинг", тъй като вече има федерация със свой календар, която изпитва нужда от съответните кадри.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени