Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Камджалов: Лиза Джерард синтезира моите търсения в изкуството

Има нужда от истинност на сцената

2
Снимка: kamdzhalov.com
Усещам концерта с Лиза Джерард на 14 март в зала 1 на НДК като своеобразна съдържателна кулминация на досегашната ми дейност. Така артистичният директор и диригент на "Генезис оркестра" Йордан Камджалов оценява проекта, който ще представи пред българската публика. Отбелязва, че повече от 22 години е под влиянието на гласа и личността на Лиза Джерард.

Участието на австралийската певица в проекта с представянето на "Симфония на скръбните песни" по Хенрик М. Гурецки с "Генезис оркестра" е повече от сбъдната мечта за маестро Камджалов, защото според него тя е човек, от който е учил как може в минимална форма да се разкрие максимално съдържание, човек, който синтезира търсенията му в изкуството. 

На въпрос: С какво Лиза Джерард го впечатлява? - Йордан Камджалов е категоричен: С нейната свръхдълбочина, свръхсъдържание и движение, което наричам музика на абсолютното  съдържание. Не смятам, че има друг по-подходящ човек, който може да разгърне това безкрайно съдържание на симфонията на Гурецки, който да има разбиране и към светлината и към смъртта, и към възкресението, и към катарзиса

А дали публиката е готова за този концерт? Маестро Камджалов смята, че макар за някои това да е най-големият риск в класическия сектор, за него това е огромен шанс и предизвикателство, защото, ако ние сме абсолютно честни, откровени, подготвени и преживяващи музикалния процес на сцената, тогава той ще може да бъде споделен и съпреживян с останалите.

Целия разговор с Йордан Камджалов - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна