Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна гласуването на втория тур на президентските избори в Кипър

| обновено на 04.02.18 в 11:57
Никос Анастасиадис и Ставрос Малас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 7 часа тази сутрин бяха отворени всички избирателни секции в Кипър и започна гласуването във втория тур на президентските избори, смятани за едни от най-оспорваните в историята на Кипър.

На провеждащия се балотаж Никос Анастасиадис и Ставрос Малас за втори път, както и преди пет години, се изправят един срещу друг в спор за висшия държавен пост в страната.

До 10 ч. своя избор са направили 10.9% от гласоподавателите. Избирателната активност е малко по-висока в сравнение с първия тур, но по-ниска в сравнение с балотажа през 2013 г., когато тя достигна 12.2%. Миналата неделя 28% от избирателите се въздържаха, което бе най-високият процент на негласували в президентски избори в Кипър.

Досегашният президент Никос Анастасиадис, който се бори за втори мандат и спечели на първия тур 35.5%, апелира гражданите да не се отказват от правото си да изберат кой ще бъде следващият президент:

Страната ни все още е изправена пред проблеми и това, от което се нуждаем, е сътрудничеството на всички вас.

Независимият кандидат Ставрос Малас, подкрепян от лявата партия АКЕЛ, когото на първия тур предпочетоха 30.2% от избирателите, заяви, че днес е денят на всички, които са засегнати от икономическата криза, на всички, които са загрижени за своето утре.

За първи път в историята на президентските избори в Кипър между двата кръга не бяха сключени нови политически съюзи. Двамата кандидати спорят на балотажа без да са си осигурили подкрепата на партиите, издигнали другите кандидати на първия тур, които призоваха своите поддръжници да гласуват по съвет.

Действащият президент Никос Анастасиадис спечели миналата неделя 35.5% от гласовете, а за независимия кандидат Ставрос Малас, подкрепян от лявата партия АКЕЛ, гласуваха 30.2%. Решаващо за резултата е и колко от въздържалите се на първия тур избиратели днес ще се отправят към урните.Общият брой на гласоподавателите е около 551 000 души.

В подкрепа на Анастасиадис се обявиха организации като Кипърската търговско-промишлена палата, Сружението на собствениците на имоти в окупираните територии. Зад Малас застанаха леви организации, както и учредената миналата година т. нар. руска партия "Аз, гражданинът".

След изпълнената с много напрежение и взаимни нападки седмица в петък Анастасиадис и Малас изпратиха последните си послания за мобилизация на своя електорат. Анастасиадис, позовавайки се на успехите на своето правителство за спасяването на Кипър от фалита, поиска силен нов мандат за продължаване по пътя на реформите, икономическия растеж и модернизацията на държавата. Малас призова гражданите да кажат „не” на Анастасиадис и да предпочетат предлаганото от него по-справедливо и модерно управление на Кипър.

И двамата кандидати се ангажираха с възобновяване на преговорите за обединяване на страната.

Резултатът от вота ще стане ясен до 19.30 ч. Новият президент на Кипър за следващите 5 години ще бъде обявен официално в 22.00 ч. на церемония в присъствието на хиляди кипърци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени