Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастасиадис остава президент на Кипър и следващите пет години

| обновено на 04.02.18 в 20:01
Никос Анастасиадис
Снимка: БГНЕС

Консерваторът Никос Анастасиадис печели втори мандат като президент на Кипър. На проведения днес балотаж той победи опонента си с разлика от над 10%, 

55.99% от избирателите в Кипър гласуваха за Никос Анастасиадис като държавен глава. За неговия опонент – независимия кандидат Ставрос Малас, подкрепян от главната опозиционна лява партия АКЕЛ, гласуваха 44.01%, сочат резултатите след окончателното преброяване на бюлетините. Балотажът днес завърши с избирателна активност от 73%, което с почти 8% по-малко в сравнение с втория тур на изборите през 2013 г.

В телефонен разговор кандидатът-президентът на левицата вече поздрави победителя в изборите. От партията АКЕЛ също поздравиха Анастасиадис, като посочиха, че, въпреки разочарованието си, уважават избора на хората.


Така след 37 години в кипърската политика като депутат и президент, ветеранът Никос Анастасиадис става четвъртият президент в историята на Кипър, който печели втори мандат. Той и за втори път, след балотажа през 2013 г., побеждава Ставрос Малас.

Консерваторът Никос Анастасиадис се бори за преизбиране на висшия пост в държавата, като обеща да продължи водената от него политика, довела до успешното икономическо възстановяване на почти банкрутиралата страна, чието ръководство той пое през 2013 г.

Ставрос Малас, подкрепян от лявата партия АКЕЛ, се обяви за промяна в тази политика с акцент върху решаването на социалните проблеми, по-модерно и прозрачно управление.

Новият държавен глава на Кипър поема и отговорността за нови трудни преговори за обединяване на етнически разделения вече пето десетилетие остров.

Новият президент на Кипър ще бъде обявен официално на церемония в 22.00 ч. в огромен спортен комплекс в Никозия, в присъствието на хиляди кипърци. Никос Анастасиадис ще встъпи във втория си мандат на 28 февруари на официална церемония по полагане на клетвата в парламента.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени