Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес детска градина "Брезичка" в Бургас е с нов директор и нови учители

От тази седмица започва поредица протести в няколко големи града срещу насилието в детските градини


От днес детска градина "Брезичка" в Бургас е с нов директор и нови учители. Това са част от набелязаните мерки, след като заснето със скрита камера видео показа как възпитатели малтретират децата там. 


До обявяването на конкурс, в детската градина "Брезичка" е назначен временно изпълняващ длъжността директор. На мястото на трите учителки подали оставка също има назначени нови възпитатели. От днес психолози от Агенцията за закрила на детето ще помагат на децата да преодолеят стреса от агресията на учителите. 

Междувременно от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система са изпратили протестно писмо до кмета на Бургас Димитър Николов. В него се настоява при подобни случаи на брутално отношение към децата учителите да не подават молби за напускане, а да бъдат дисциплинарно уволнявани. От Инициативния комитет подготвят протест, който ще се проведе на 10 февруари.

За нас подаването на оставки и пенсионирането не е вариант. Това отбеляза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Ема Черногорска от Сдружение "За децата ни":

Ние искаме при установен случай на насилие и агресия тези служители да бъдат уволнени дисциплинарно с всичките последствия от това и да бъдат лишавани от правото да упражняват тази професия.

Има много проблеми в работата на учителите. Проблем е ниското заплащане. Голям проблем е и огромната бройка деца в група. Учителите няма как да имат индивидуален подход, да проявяват разбиране към 40 деца, които трябва да обгрижват.

Когато всички са информирани за видеонаблюдението, е по-добре, отколкото тайно да бъдат правени записи, сложени в играчки на деца. Това подчерта за "Хоризонт" заместник-омбудсманът Диана Ковачева:

В някои държави освен видеонаблюдение се предлага и възможност родителите през скайп да наблюдават какво се случва с децата им. Светът се разчупва. Тези нови методи за общуване между хората влизат и в детските градини.

Цялото интервю с Ема Черногорска и Диана Ковачева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени