Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В първата си реч след победата Никос Анастасиадис призова за единство всички кипърци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вторият мандат на президента на Кипър Никос Анастасиадис ще бъде по-труден от първия - това е преобладаващият коментар в страната днес, след като късно снощи официално бе обявено неговото преизбиране на висшия държавен пост.

В първата си реч след победата пред хиляди свои привърженици късно снощи Никос Анастасиадис призова за единство всички кипърци, за да се справи страната с икономическите и социални предизвикателства. Той обяви, че ще сформира широко правителство, с министри независимо от тяхната политическа принадлежност, но приети от обществото.

Продължаването на икономическия растеж, осъществяването на енергийната програма, намаляването на необслужваните банкови кредити, борбата с корупцията са сред основните проблеми, пред които се изправя консерваторът Анастасиадис във втория си мандат.

Като най-голямо предизвикателство той посочи обединяването на страната. Посланието, което отправи към кипърските гърци и кипърските турци, бе, че настоящото статукво „не може да бъде решение на Кипърския проблем”.

Още снощи, веднага след като бяха обявени резултатите от балотажа, Никос Анастасиадис бе поздравен за преизбирането си за президент на Кипър от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейската народна партия, към чието политическо семейство принадлежи Анастасиадис, от президента и премиера на Гърция, президента на Франция и други държавни и политически лидери.

Консерваторът Никос Анастасиадис бе преизбран за президент на Кипър в оспорван балотаж срещу кандидата на левицата Ставрос Малас, като спечели 56% от гласовете на избирателите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна