Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Михайлова: Бих искала България да бъде водеща в мерките за подобряване на качеството на въздуха

Снимка: БГНЕС

Има още 15 други страни –членки на Европейския съюз, които имат проблеми с директивата за качеството на атмосферния въздух. Срещу тях има заведени искове, които са на различно ниво на развитие. В по-голямата си част, те са на нивото предупреждение и очакване на мерки от страната-член, както е и с България. Ако обаче не предприемем мерки и ако не покажем, че това е ясно осъзнато от българското правителство и местните власти, разбира се, има риск процедурата да мине на следващ етап.

Това каза в интервю за "Хоризонт" и предаването "12+3" евродепутатът Искра Михайлова  преди откриването на форум за екоиновации, където ще бъдат обсъдени мерки за намаляване на замърсяването на въздуха с прах. Тя уточни:

Още при програмата, която завърши през 2013 година, ние използвахме една част от ресурса на ОП „Околна среда“, пренасочвайки го към мерки за подобряване качеството на въздуха. Ако си спомняте, тогава бяха закупувани трамвайни мотриси за София, мотриси за метрото, тролеи, които са едни от най-чистите форми на градски транспорт. Когато готвихме програмата за 2014-2020 година, специално отделихме внимание за това и има предвидени средства за такъв тип мерки - за осъвременяване на парка на градския транспорт и за мерки както за наблюдение, така и за намаляване на замърсяванията в атмосферния в цялата страна.

Според Михайлова, средствата могат да се ползват и за други дейности, свързани например с нови системи за отопление в бита. Имаме абсолютна яснота откъде идва замърсяването на въздуха в нашите градове:

Имаме проблеми, които могат да бъдат решени с ясни и известни вече мерки. Даже иновации не са необходими. Разбира се, че трябва да бъдат инвестирани такива средства в почистването на градовете, в инсталации за пречистване на емисиите, които излизат от частните домове, от отоплението, за промяна на начина на отопление и газификация. Това са все мерки, които биха довели до подобряване на качеството на въздуха, който се диша в българските градове и населени места

Аз апелирам за комбиниране на различни видове ресурси и комбиниране на мерките. Това е апела ми и по време на откриването на днешния форум за екоиновации и за качество на въздуха. Бих искала България да бъде водеща в мерките, които ще доведат до комбиниране на различни видове ресурси като се започне от структурните фондове -  познатата оперативна програма „Околна среда“, но заедно с това и мерки, които са подкрепени от програмите за подкрепа на селските райони, от програмите за научни изследвания като „Хоризонт 2020“, мерки, които са подкрепени от други хоризонтални програми на Европейския съюз, за да можем да постигнем по-бързо желания ефект за подобряване на качеството на въздуха.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени