Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Столичната община ще инсталира пилотно филтри на 20 комина на печки в София, които да пречистват от вредни газове. Изпълнител ще се търси напролет. Ще бъде измерен ефектът преди и след поставянето на устройствата, пише ТРУД. Битовото горене е един от основните замърсители на въздуха в столицата. За справяне с проблема се обмисля подмяна на печки и включване на домакинства към “Топлофикация”. Общините ще могат да кандидатстват с проекти за подобряване качеството на въздуха към края на второто или третото тримесечие на годината. Сумата е 111 млн. по ОП “Околна среда”. Мерките ще могат да се изпълняват от по-следващия отоплителен сезон. От следващия отоплителен сезон ще се въведат стандарти за горивата за битово отопление.

Виж повече

Над 4250 деца чакат за ясла или градина в София, четем в МОНИТОР. Недостиг от около 4250 места има в столичните детски градини и ясли, според шефката на дирекция „Образование“ към Столична община Мария Минчева. 4200 са чакащите деца са ясла, а в градините не достигат 50 места. Минчева, обясни, че реално чакащите за детска градини били повече – около 300. Това обаче се дължало не на липсата на места, а на желанията на родителите за конкретно учебно заведение. Сред районите с най-голям недостиг на места са „Триадица“, „Красно село“, и „Лозенец“.

Виж повече

Дядовци и баби гледат с европари внуци, научаваме от СЕГА. Четиринадесет мъже вече отглеждат с европари деца до 5 години по проект "Родители в заетост", съобщиха от Агенцията по заетостта. Да гледат деца срещу заплащане в рамките на минималната за страната работна заплата до момента са одобрени общо 143 мъже, като в повечето случаи за малчуганите ще полагат грижи собствените им дядовци. От Агенцията по заетостта уточняват, че не проследяват дали двете страни са в родствени отношения, тъй като програмата дава право на родителите сами да изберат кой от одобрените детегледачи да се грижи за детето им. Според наблюденията им обаче роднинските връзки присъстват в повече от 40% от случаите.
Интересът към програмата е много голям в София. От всички кандидатствали до момента за детегледачи 341 са от столицата, като шест от тях са преминали всички проверки и срещи с родителите и вече имат сключени трудови договори.

Виж повече

Ядем двойно повече месо, отколкото плодове, сочи МОНИТОР. Българинът изяжда годишно двойно повече месо, отколкото плодове. Основен дял в храната на трапезата взима пилешкото, като за 12 месеца над 56 млн. пилета отиват сготвени на масата. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните. Анализ на данни от Европейския съюз пък показва, че България е една от страните, в които се консумира най-евтино месо в ЕС. То е около два пъти по-евтино, в сравнение с това на пазарите на другите членки. Единствено в Полша барбекюто излиза по-малко пари, отколкото в България. Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно.

Виж повече

8 служители дневно ранени на работа, извежда в заглавие МОНИТОР. 2911 трудови злополуки са регистрирани през миналата година у нас, показват данни на Националния осигурителен институт. Това означава, че средно по 8 работници всеки ден се контузват, докато изпълняват служебните си задължения. Статистиката отчита ръст на инцидентите на работното място през миналата година спрямо 2016 г., когато трудовите злополуки са били 2848 или с 63 повече. През 2017 г. 94 от инцидентите са завършили с фатален край което е с 6 повече спрямо тези през 2016 г.
„В частния сектор работодателите често прикриват злополуките, за да си спестят проверки на ГИТ. В замяна поемат разходите за лечение на пострадалите“, обясни пред „Монитор“ адвокат Станимир Димов. Според закона за трудов инцидент се приема и времето, в което служителите пътуват за и от офиса. Така, ако в рамките на час след края на работния ден служителят счупи крак, то инцидентът се приема за трудов.

Виж повече

С 12 лв. вдигат цената на „Гражданска отговорност”, отбелязва ТРУД. Задължителната застраховка “Гражданска отговорност” поскъпва с 10-12 лв., каза за “Труд” Стоян Проданов, изпълнителен директор на застрахователно дружество “Бул Инс”. Това се прави, защото трябва да бъдат увеличени вноските от всяка полица в Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, което плаща обезщетения, ако българи без “Гражданска отговорност” причинят катастрофа в чужбина. Полицата важи за страните от ЕС без допълнително заплащане. Според решение на Международния съвет на застрахователите, НББАЗ трябва да внесе допълнителна банкова гаранция от 4 млн. евро. А причината е, че имаме некоректни играчи на застрахователния пазар, които бавят или въобще не плащат обезщетения в чужбина.

Виж повече

Поли Генова и Дони скочиха на готвените промени в Закона за авторското право, пише МОНИТОР. Поли Генова и Дони са сред звездите, които скочиха срещу готвените промени в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). С клип, озаглавен „Пускате търговците в храма!“, известни български творци призоваха народните представители да не абдикират от културата и да защитят творчеството им. Поводът за това са въпросните промени, които дават нови възможности за натиск от страна на ползвателите относно размера на възнагражденията, които дължат на творците.
„Нормално ли е едни търговски компании сами да определят колко да плащат? За продукт, от който печелят всеки ден! И в който сме вложили себе си!“, питат в клипа още Васил Найденов, Кирил Маричков, Йоана Буковска, Владимир Пенев, Атанас Пенев, Виктория Терзийска, Деян Каменов и Иван Лечев.

Виж повече

Под заглавие "На 45, ама друг път!", СЕГА разказва за новата постановка на Сатирата "Вихрушка". Тя се взира в темата за семейството, видяно като в криво огледало. Хвърляйки светлина върху посоката си на работа, режисьорката Александра Петрова цитира британския философ Джордж Бъркли, според когото един обект наистина съществува само ако някой е там, за да го види или усети. Или казано с други думи - да бъдеш, означава да си възприеман. Сценографското оформление, дело на Десислава Банкова, пренася публиката в дома на четиричленно семейство, събрало се да отпразнува 45-ия рожден ден на майката (Росица Александрова). Мебелите са със строги геометрични форми, а направата им е от метал и стъкло. Напълно в съзвучие с начина, по който яростният син оценява родителите си: "Всичко около тях е леденостудено като самите тях". Пак той дава тон на сестра си да разобличат фалшивия ред и да заявят правото си в бъдеще сами да решават съдбата си.

Виж повече

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна