Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационна кампания за рисковете в интернет

| обновено на 06.02.18 в 11:56
Снимка: БГНЕС

На днешния Международен ден за безопасен интернет Държавната агенция "Електронно управление" организира информационна кампания около сградата на Агенцията в столицата от 11 до 15 часа. Целта е да се повиши информираността на гражданите, които използват Интернет и да се запознаят с рисковете в мрежата. 

Инициативата е в рамките на Националната кампания за кибер хигиена под патронажа на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел

Пред "Хоризонт" Динела Кайтазка обясни кои са най-честите опасности във виртуалното пространство:

През 2016-а година имаше 4000 атаки на ден, което само по себе си говори за това колко е важно да спазваме определени хигиенни навици - кибер-хигиена, за да можем да намалим риска на атаката. Някои от основните правила са свързани с това, че трябва да ъпдейтваме нашите системи, апликационните системи, антивирусните системи. Не трябва да подценяваме това. Когато излезне ъпдейт, ние трябва да го инсталираме веднага. Трябва да имаме предвид, че трябва да се използва силна парола. Не трябва за парола да даваме нашето име, последвано от едно, две три, а най-честата парола е от 1 до 6 сега, в 21-ви век, което говори за много лоша кибер-хигиена.

За опасностите в Интернет, които дебнат децата, трябва да има ежедневни предупреждения, категоричен е Явор Колев от "Компютърни престъпления" към ГДБОП: 
Миналата година има над 80 случая на сексуално изнудване на деца, много случаи с разпространение на порнографски материали и сексуална експлоатация на деца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени