Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Симеонов, БТПП: Единодушни сме с работодателските организации за оставката на Теменужка Петкова

Цветан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Няма разминаване, единодушни сме с останалите работодателски организации. Въпрос на време е, ако няма никакви нови стъпки от страна на правителството, към позицията за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да се присъедини и Българската търговско-промишлена палата. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" председателят на БТПП Цветан Симеонов, като обобщи някои от мотивите за исканата оставка:

Борсата се вижда, че не работи, не функционира така, както би трябвало да функционира една борса в условията на пазарна икономика. Нормална трябва да бъде, да създава възможност за конкуренция. Ако тя дава възможност търговците да изкупят малките количества, които се търгуват на борсата, много ясно е, че те, държейки в ръцете си всичкото електричество, формално казано, могат да диктуват цените.

Бихме очаквали да се проявява повече загриженост за бизнеса. В някои от изказванията на Теменужка Петкова се забелязва, че тя също е отчела съмнителното, твърде съмнителното единно вдигане на цените от търговците на ток и вместо да сезира компетентния орган – Комисията за защита на конкуренцията, тя проявява неприемлива за нас пасивност. 

Не се взимат мерки и по другия недостатък на нашия енергиен пазар – слабата свързаност на вътрешната мрежа с външни доставчици. По оценка на експертите това е около 7 процента, което не дава възможност, ако някой не е доволен от това, което се предлага, да се прибегне до услугите на външни доставчици на електричество. Тъй че при тези условия и ясно доказани недостатъци, да се твърди от министър Теменужка Петкова, че всичко е наред и че нищо няма какво повече да се направи, наистина отива извън рамките на търпението на бизнеса.

Предложили сме ясни мерки, които не са неосъществими, както твърди министър Теменужка Петкова, затова имам увереността, че в най-скоро време ще се случи диалог, изтъкна Цветан Симеонов, като прогнозира, че най-вероятно до протести на 28 февруари няма да се стигне:

Очакваме, че на следващо ниво в друг формат нещата ще потръгнат. Да се концентрираме върху креативни дейности, а не в протести, което не е нормално за работодателите в една пазарна икономика – да бъдат принудени те да правят протести, а не синдикатите.

До момента зад искането за оставка на енергийния министър заради неспособност да се справи с проблемите в сектор "Енергетика" са застанали Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Българската стопанска камара.

Цялото интервю с Цветан Симеонов чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!