Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снощната "кървава баня" на пазарите на акции на "Уолстрийт" се пренесе на азиатските и европейските борси

В понеделник пазарът на акции на "Уолстрийт" претърпя истински шок, след като основните фондови индекси се сринаха с повече от 4%, а самият индекс на сините чипове DJIA в даден момент отбеляза рекорден исторически спад, губейки близо 1600 пункта от стойността си.

Напрежението на фонови борси нарастваше още в края на предходната седмица с оглед на засилващите се притеснения, че силният икономически подем и укрепващата се инфлация в САЩ ще принудят Федералния резерв да започне да провежда по-агресивна от очакваното политика на повишаване на лихвените ставки.

Тези инвеститорски притеснения достигнаха своя пик в понеделник, като индексът на 30-те водещи американски компании DJA и широкият индекс S&P500 приключиха търговията със загуби съответно от 4,6% (спад с 1175 пункта) и от 4,1% (понижение с 113 пункта), отбелязвайки по този начин най-драматично дневно понижение от август 2011-а година насам. По време на вчерашната търговия индексът DJIA дори се понижи в даден момент с около 1600 пункта, което представляваше рекордна загуба в неговата история. С понижението си от над 4% широкият индекс S&P500 пък успя да заличи цялата си печалба от началото на годината.

Кървавата баня на "Уолстрийт" се отрази негативно и на днешната азиатска търговия, където японският фондов индекс Nikkei се раздели с 4,73% от стойността си (понижение с 1072 пункта), отбелязвайки един от най-драматичните си дневни спадове от 1990-а година насам. В самият старт на търговията в Токио индексът Nikkei дори загуби за момент повече от 1500 пункта, или понижение с близо 7 на сто.

Основният китайски фондов индекс Shanghai Composite се обезцени с 3,38%, индексът на борсата в Хонконг - с 4,45%, а австралийският ASX 200 - с 3,2%. Единствено южнокорейският индекс Kospi не реагира толкова панически, понижавайки се в рамките на днешната търговия със скромните 1,54%, вероятно отчасти на факта, че след броени дни стартира Зимната олимпиада в Пьончан.

Очаква се масовата касапница на американските пазари на акции да се отрази негативно и на днешната търговия в Европа, като на този етап основните европейските фондови индекси се понижават с около и над 3%. Общият европейски индекс Stoxx Еuroep 600 стартира търговията с понижение от 2,4%, немският индекс DAX - с 3,5%, Френският CAC 40 - 3,2% и британският FTSE100 - с 3,4%.

Паниката на стария континент обаче може и да не бъде толкова голяма с оглед на факта, че през последните часове се наблюдава известно успокояване на котировките на основните американски фондови фючърси на извън борсовата търговия. Към 10:00ч. наше време фючърсите на DJIA се понижава с нови около 1,36%, но след първоначален срив с над 3%, а фючърсите на широкия индекс S&P500 губят едва 0,4% от стойността си.

Трусовете на глобалните пазари на акции доведоха до намаляване на инвеститорския риск-апетита и стоковите борси. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март се понижават в началото на европейската търговия с 0,64% към 63,50 долара за барел, а фючърсите на петрола сорт брент с доставка през април - с 0,71% до 66,82 долара за барел, задълбочавайки техния спад от понеделник съответно с 2% и с 1,4%.

В същото време златото отново започва да се ползва със статут на "инвестиция убежище", като неговите фючърси с доставка през април поскъпват с 0,71% към 1346 долара за тройунция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна