Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Skeptics in the Pub - популярно за науката

Да говорим за науката на прост език - това обединява ентусиастите в платформата Ratio.bg, която организира поредицата Skeptics in the Pub - серия от малки неформални събития, осветляващи научни теми на популярен език за непрофесионалисти. В предаването "Преди всички" Василена Вълчанова от екипа на Ratio.bg уточни:

Това са събития, които целят в съвсем стандартна среда - не в аула на университет, не в голяма събитийна зала, а в заведение, където имаш максимално близък достъп до хората около теб, да се съберем да говорим на някаква интересна научна тема с човек, който разбира от нея професионално и след това да можем да си поговорим на по бира или на по нещо друго за темата... и не само за нея. Целта ни с тези събития е да създадем място, където хора, които се интересуват от научни теми, да се срещат и да довеждат допълнително и свои познати, които до този момент не са знаели, че се интересуват от наука. Защото според нас за всеки има нещо интересно в света на науката.

Скептици за нас са хора, които просто искат да чуят фактите и не са готови да приемат чуждото мнение за даденост, а искат сами да разровят малко повече и да научат повече. 

Основният стереотип, с който се борим е, че науката принадлежи на класните стаи. Целта ни е да покажем на много хора, че за наука може да се говори интересно и интригуващо, допълни Василена Вълчанова.

Идват млади и любопитни хора, повечето от които без научна подготовка, които не се занимават с това професионално, отчитат организаторите. Тази вечер темата е за белоглавите лешояди. В нейното представяне активно участие ще вземе д-р Атанас Грозданов, биолог зоолог:

Ние, хората, винаги малко или много ставаме жертва на стереотипи, но точно това е нашата работа - на учените, на хората, които работят с тези видове, да покажат тяхната истинска красота и чар пред останалите хора. Лешоядите не само са красиви със своите внушителни размери, не само са интересни заради тези свои биологични особености, които наистина впечатляват, но те извършват и някои много важни "услуги" за човека, включително унищожаването на останките от умрели животни, което пък предотвратява и възможността за разпространение на различни опасни заболявания. Тоест тяхната санитарна роля в природата е много ценна. Като добавим към това и факта, че на много места, където ги има, те се превръщат в атракция, която има и чисто икономически ползи за местните общности, мисля, че позитивите за тях стават много.

Идния вторник ще се дискутира темата археология и стереотипите, с които сме свикнали да я свързваме. До края на февруари в програмата е залегнала и тема за наноматериалите. 

Още информация чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна