Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На среща при Бойко Борисов без участието на енергийния министър Теменужка Петкова

Законови промени за пазара на ток за индустрията договориха бизнесът и правителството

С тях напълно ще се либерализира нерегулираният пазар в България, без това да засяга домакинствата

| обновено на 06.02.18 в 20:12
Снимка: БГНЕС
Законови промени, които допълнително да улеснят пазара на ток за индустрията, ще бъдат приети до началото на март. За това се договориха работодателските организации и правителството на срещата при премиера. Тя премина без участието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, но с участието на председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев и вицепремиера Томислав Дончев

Целта на договореното е да се направят поправки в Закона за енергетиката и ако те са факт до две седмици - до 28-и февруари, няма да има протест на бизнеса, беше обявено след срещата. Смекчена остава засега и позицията на бизнес организациите по исканата оставка на министър Петкова. Как допълнително ще се либерализира пазарът и как ще се изкарат още играчи на него, обясни председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, като  посочи, че производители на ток, които сега продават на преференциални цени, ще минат на свободния пазар

Тези, които предлагат енергията, са трима, а след промените ще станат 300. Тоест, като количество енергията няма да се удвои, да кажем, защото в момента 50 процента от произведената енергия в България е на свободния пазар, но ще има едни допълнителни продавачи, допълнителни количества. Всички топлофикации, когенерации, ВЕИ производители над 5 мегавата на този етап пилотно ще бъдат извадени на свободния пазар с договори за разлика.

Промените почти напълно ще либерализират свободния пазар в България, без разбира се това да засяга домакинствата по някакъв начин. 


Добрев допълни, че ще се ускорят и разговорите, които България води с Европейската комисия за прекратяването на дългосрочните договори с двете американски топлоцентрали от Маришкия басейн, които имат преференциални цени, след което и те ще бъдат изкарани на свободния пазар.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев коментира, че промените в Закона за енергетиката допълнително ще либерализират пазара на ел. енергията, който в момента е изкривен:


Целта е да има колкото може повече производители, които да предлагат своята електроенергия на борсата, защото сега реално има само двама. Независимо от поправката в закона, която се направи под давлението на работодателите през декември, за съжаление в момента имаме само "Марица-изток 2" и АЕЦ, което не е достатъчно, за да говорим за свободен пазар и за невъзможност да се изкривяват и манипулират цените на борсата, което виждате, че доведе до увеличение на електроенергията. Така че колкото повече производители има, толкова по-добре, посочи Домусчиев. 

Същевременно от Националната енергийна камара оповестиха, че смятат, че сега не е моментът да бъде искана оставката на министър Теменужка Петкова, тъй като това ще доведе до дестабилизация на енергетиката. Пред"Хоризонт" - Иван Цанков, директор на една от енергийните компании обвини управляващите, че досега работодателите от енергийния бранш са били изключени от разговорите за проблемите в отрасъла. 

Още по темата ще научите от звуковия файл и от свързаната публикация. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!