Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върнаха в Русия тялото на загиналия пилот на Су-25

Червени карамфили са поставени до портрета на загиналия в Русия пилот майор роман Филипов. До тях има лист с надпис на последните му думи, преди да се взриви с граната, обграден от джихадисти: „Това е за момчетата“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тялото на загиналия в Сирия руски пилот Роман Филипов бе върнато в родината му, съобщи представител на руското министерство на отбраната, предаде БТА.

Руското военно разузнаване съвместно с турските колеги върна в Руската федерация тялото на геройски загиналия на 3 февруари в Сирия пилот майор Роман Филипов. Церемонията по погребението му с военни почести по желание на семейството и родителите на руския летец ще се състои на 8 февруари във Воронеж, добавили в министерството, цитирани от ТАСС

На 3 февруари над зоната за деескалация "Идлиб" в едноименната сирийска провининция с преносим зенитно-ракетен комплекс бе свален руски щурмови самолет Су-25, управляван от майор Роман Филипов. Пилотът успя да катапултира, а по късно на земята поведе неравен бой с терористите. Обкръжен от тях, той се взриви с граната.

За проявената смелост и героизъм Филипов бе удостоен посмъртно с указ на президента със званието "Герой на Руската федерация".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!