Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рюте: Подкрепяме България за Шенген, но имате още работа

Марк Рюте и Бойко Борисов
Снимка: Правителствена пресслужба

България се справя добре с условията за влизане в еврозоната, но все още има работа, докато влезе в Шенгенското пространство. Това заяви холандският премиер Марк Рюте след среща в София с българския си колега Бойко Борисов. 

Приветстваме усилията на България да се присъедини към Шенгенското пространство. Отчитаме работата на правителството и персоналното ръководство на премиера Бойко Борисов в тази насока. И, наистина, много бе свършено, особено през последните години, за прилагане на необходимите мерки. Работата обаче още не е довършена. Присъединяването към Шенген изисква ангажираност и отговорност от всички в България - от правителството, от опозицията и от обществото като цяло - подчерта Рюте. 
Холандският премиер похвали България за постигнатия икономически напредък и финансови резултати. Той е на мнение, че България е изпълнила критериите за прием в еврозоната.
Премиерът Бойко Борисов обеща "отговорна работа":
Надявам се за Шенген и за чакалнята на еврозоната. Външната граница вече не е проблем - всички знаем, че ние я пазим изключително добре. Оттук нататък, колкото по-бързо затворим CVM-a (европейския механизъм за набюдение върху България - б.р.) с това, което правим, ще ни се получат нещата. Да изпратим към холандския парламент само позитивни сигнали, за да може в тази сложна коалиция, която има в Холандия, да убедим всички, че на Изток има дисциплинирана държава, спазваща финансовите правила, пазеща Шенгенската граница, върховенството на закона, за да може да е за пример със своята стабилност и да генерира стабилност в целия регион.    

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени