Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аутсорсинг индустрията формира 3,6% от БВП на страната ни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аутсорсинг индустрията формира 3,6 на сто от брутния вътрешен продукт на страната или 1,5 милиарда евро. Очаква се оборотът от сектора до 2020 година да нарасне до 2,5 милиарда евро като дял от икономиката. Данните са на Българската аутсорсинг асоциация.

Аутсорсинг услугите осигуряват работа на 48 хиляди служители, като се търсят специалисти за още 20 хиляди позиции. Секторът отдавана е надхвърлил мащабите на колцентровете, посочва Пламен Цеков от асоциацията:

Индустрията става все по-специализирана. Вече не се търсят хора, които знаят само чужд език. Все повече центрове се отварят, специализирани по управление на човешки ресурси, също финансов и счетоводен аутсорсинг на пак големи международни конгломерати. И тук вече говорим за комбинация от чужди езици плюс бизнес познания.

Другата тенденция от последните години е разширяването на мрежата от офисите на компаниите от София към останалите градове в страната.

Оформят се други три точки в страната, които стават ключови след София. Това са Пловдив, Варна и Бургас. Почти всички големи компании, които присъстват на българския пазар, вече имат присъствие в тези три града, казва Светослав Иванов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!