Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Плевнелиев даде показания по делото срещу Николай Ненчев за ремонта на двигателите на МиГ-овете

| обновено на 07.02.18 в 18:39
Снимка: БГНЕС


Бившият президент Росен Плевнелиев даде показания по делото срещу ексминистъра на отбраната Николай Ненчев за ремонта на двигателите на руските МиГ-29. В процеса показания вече даде действащият държавен глава Румен Радев, който е един от основните свидетели срещу Ненчев, в качеството си на бивш командващ на Военновъздушните сили.

Според прокуратурата в периода от май – септември 2015 година Николай Ненчев е скрил в каса в кабинета си действащ договор за ремонт на руските изтребители с фирмата производител – "РСК МиГ" и започнал преговори с Полша. Резултатът, се твърди в обвинителния акт – в риск е била поставена летателна годност на българските военновъздушни сили и безопасността на пилотите ни.

В показанията си пред Софийския градски съд президентът Румен Радев оцени действията на бившия министър на отбраната като "катастрофа", от която "авиацията ни е изпаднала в пълен колабс". 

Обратна е тезата на Ненчев и на част от свидетелите дотук – хора от екипа му – решението за преговори с Полша е било продължение на политиката на НАТО за диверсификация от Русия, формирана на срещата на държавните глави на страните-членки от НАТО в Уелс през 2014 година. Призоваването на президента Плевнелиев беше по искане на прокуратурата, но и защитата на Ненчев заяви, че намира този разпит за много важен:

Той е бил ръководител на нашата делегация, като държавен глава, на срещата в Уелс на 3 и 4 юли 2014 година, когато именно се вземат тези решения.

В продължение на час Росен Плевнелиев припомни събития от международния и  българския си календар през 2014 и 2015 година. Пред съда Плевнелиев намери политическо обяснение на избора да бъде предпочетена Полша пред  Русия, като се върна към анексията на Крим, последвалия форум на НАТО в Уелс и посланията оттам да се действа отговорно, заедно и като се търси разграничение от руското въоръжение. Там е било договорено да има и повече пари за отбрана и съвместимост с натовските стандарти. В Уелс е била дадена за пример Полша, която успяла да надгради своите МиГ-29 със собствени сили. Това именно и държавният глава по това време е разказал на министъра на отбраната Николай Ненчев, а после свикал Консултативен съвет за национална сигурност, малко преди инкриминирания по делото период, където пък всички политически сили, без БСП и "Атака", се обединили около необходимостта от повече пари за отбрана плюс деверсификация. 

На среща с полския си колега, след форума, Плевнелиев питал как са адаптирали руските си МиГ-ове с НАТО-вските стандарти. Но отрече да е въздействал на Ненчев.:
Държавният глава по никакъв начин не може да се бърка в работата на Министерството на отбраната, нито съм го правил, но още след Уелс са се провеждали много срещи на български официални представители, нашите военни аташета в НАТО. Аз не считам, че това е еднолична идея на министър Ненчев, и също така не съм съгласен да се излезе с констатацията, че в началото на този процес е посещение на български държавен глава в Полша.

От разпита на държавния глава става ясно, че, според него, действията на министър Николай Ненчев по това време, за това кой да ремонтира МиГ-29, е било и в синхрон с държавната политика. 

Аз не съм запознат с конкретиката какви са тези договори, какви са условията в тях, съвместимостта е принцип, а не договор, посока, а не конкретика в детайл, на туй отгоре съвместимостта е начало на нещо. Да, ние зададохме посоката за съвместимост, но същевременно преди това е имало съществуващи договори. Те би следвало да продължат да се изпълняват, а същевременно да се настрои машината към новите обстоятелства.

каза след като даде показания Росен Плевнелиев.
Упоритостта, с която в съдебната зала той обясняваше действията на Ненчев, заради които е на съд, с предшествалата ги държавната позиция за самолетите, НАТО-вската съвместимост и руската зависимост, провокира репликата този разпит се превърна в политическа трибуна, произнесена от един от прокурорите, поискал разпита на бившия държавен глава.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна