Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на германското индустриално производство в края на 2017 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство в Германия се сви през декември 2017-а година, но след солиден ръст месец по-рано, показват данни на немската статистика Destatis, които предполагат, че водещата европейска икономика вероятно е преминала на малко по-ниска предавка в края на миналата година. В същото време обаче здравото нарастване на промишлените поръчки е сигнал за продължаващо добро представяне на производството през първите месеци на новата година.

Индустриалното производство се понижи през декември с 0,6% на месечна база при осреднените прогнози на финансовите пазари за понижение с 0,5%, но след много здрав скок с 3,1% през ноември (слаба низходяща ревизия от предходна оценка за повишение с 3,4%).

Свиването на индустриалното производство в края на отминалата година се дължи на намаляване на промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството) с 0,7% след негов ръст с над 4% месец по-рано, на спад с 2,6% на средствата за производство и с 0,5% при производството на потребителски стоки.

Енергийното производство обаче нарасна през декември с 1,4%, докато производството в строителния сектор се сви с 1,7 на сто.

На годишна база растежът на индустриалното производство на Германия се ускори през декември до 6,5% от 5,5% през ноември при очакванията на финансовите пазари за малко по-добър растеж от 6,8 на сто. Това е пореден знак за засилване на германската индустрия през отминалата година.

Четвъртото тримесечие на 2017-а година беше значително по-слабо, отколкото третото тримесечие, отбеляза Министерството на икономиката.

Независимо от това е пределно ясно, че тенденцията в производството е във възходяща посока, като силният подем на производствените поръчки през декември и добрите бизнес нагласи се очаква да доведат до силна индустриална активност в началото на настоящата година, добави министерството в днешното си изявление, визирайки много силните декемврийски данни за индустриалните поръчки в Германия, оповестени от Destatis ден по-рано.

В сряда немската статистика отчете ръст на новите промишлени поръчки през декември с цели 3,8% на месечна база.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени