Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Узунов: По всичко личи, че казусът "Македония" не обещава скорошно решение

Според анализатора в Македония предстои вътрешна нестабилност и дезинтеграция, а въпросът е дали разделението ще бъде бързо, по-бързо или екстремно

Посредникът на ООН Матю Нимиц по казуса за името на Македония
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Това е горе-долу като в "Швейк":  Войната вървеше добре и за двете страни, докато не се намеси Генералният щаб - този коментар направи в ефира на "Хоризонт"  журналистът и медиен собственик  Красимир Узунов във връзка с последните развития по казуса около името на югозападната ни съседка Македония, като прогнозира, че скоро няма да има консенсусно решение:

Това, което се случва  - от една страна имаме вълнения и в Македония, и в Гърция  - продължаващи и насрочени нови протести, а от друга страна какво имаме -  правителства,  които твърдят, че ще вървят по предначертания път. Тоест казусът "Македония" по всичко личи, че не обещава скорошно решение, ако трябва да направим първата констатация.  

Защото дори и да се стигне до някакво бързо решение от "варианта дето винаги има виновен"  - сега вече и Матю Нимиц се оказа виновен. Защото според македонската версия имал фирма, която работи в Гърция, според гръцката версия пък съобщил едни имена на бившата югорепублика, които не е трябвало да съобщава. За да се стигне до сегашната реакция на гръцкия външен министър Кодзиас, който казва: "Те да си кажат за каква приставка са се съгласили към името".  Тоест това трудно ще мине, ако не се ратифицира само в парламентите, което пък може да доведе до революция. Ако се тръгне на референдуми  - първо, референдум не се готви за два дни и второ, със сигурност такива референдуми няма да минат.

Подходът, който ползват западноевропейските съюзници, е колкото се може по-скоро Гърция и Македония да се разберат за името, за да може югозападната ни съседка да влезе в НАТО, отбеляза анализаторът, допълвайки че това е възприето и от македонското правителство:  Защото само при този вариант Македония може да остане цяла  - тоест Македония може да продължи да съществува, беше категоричен Узунов:

Същото се отнася и за една Босна, която няма защо да си променя името, но която, ако иска да остане в рамките на държавите от бивша Югославия, тази държава, би трябвало да получи евроатлантическа ориентация - тоест прием в НАТО и евентуално едни дълги преговори с Европейския съюз. Същото се отнася и за Македония, но не виждам вариант към момента да може да се стигне до едно подобно нещо. Защото, когато в Букурещ през 2008-а всичко беше готово, Гърция, наложи вето. Сега гръцката власт е склонна да направи компромис, но след неделния митинг и след позицията, която обедини от левицата до десницата  - тоест от бившия ПАСОК до "Нова демокрация", значи тук въпросът е, че са преброени дните според мен и на СИРИЗА като управление и може би изборите ще бъдат наистина по-скоро в Гърция, а това също може да забави процеса. 

Турция винаги е имала политика на "стратегическо покровителство" над Македония като част от политиката на разделяне на балканските интереси, отбеляза още анализаторът. 

Узунов подчерта още, че България винаги е била на страната на Македония, но по отношение на българската позиция и бъдещото развитие в югозападната ни съседка той изтъкна, че ние трябва да знаем какво може да последва, а то във всички случаи ще е свързано с центробежни процеси:

Значи, ако се получи бърза интеграция на Македония, напук на настроението в Македония и в Гърция, вътре ще ни чака дълга политическа нестабилност, макар и вкарани в НАТО. И продължаваща дезинтеграция на двете групи, на двата кантона в Македония  - западен и източен, които имат различна религия, различен основен език и различна степен на икономическо развитие. Ако не се постигне това, разделянето ще бъде още по-бързо -  тоест тук въпросът е дали ще бъде бързо, по-бързо или екстремно. 

Опитът да се покаже като панацея приемът в НАТО няма да стабилизира Македония, просто ще отложи събитията, заключи Узунов, който смята, че оповестената вчера стратегия на ЕС за интеграция на Западните Балкани има основно пожелателен характер. 


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!