Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК очаква икономическият растеж на България да остане стабилен през тази и следващата година

ЕК продължава да очаква силен икономически растеж на България през тази и следващата година, макар че комисията понижи слабо своите прогнози за нашата страна при представянето на т.нар. "Зимен доклад" за състоянието и краткосрочните перспективите пред европейската икономика.

Европейската комисия отбеляза, че икономическият растеж на България остава силен. Реалният ръст на БВП през 2017-а година се оценява на 3,8%, което се дължи както на потреблението, така и на инвестициите. Това представлява малко по-ниска оценка спрямо предходна прогноза в "Есенния доклад", представен миналия ноември, за растеж с 3,9 на сто.

По-високото потребление беше подхранвано главно от силното увеличение на заплатите с оглед на по-затегнатите условия на пазара на труда и поради нарастването на заплатите в публичния сектор. Комисията също така отбеляза, че инвестициите са започнали да се възстановяват, особено в публичния сектор, тъй като изпълнението на инвестиционните програми, подкрепени от ЕС, са подкрепили държавните капиталови разходи.

Приносът на нетният експорт към растежа на БВП на България обаче е бил отрицателен, тъй като вносът е нараснал по-бързо в отговор на по-голямо вътрешно търсене, докато растежът на износа се е забавил след много силно му представяне през 2016-а година.

ЕК прогнозира, че растежът на БВП на нашата страна ще остане стабилен на ниво от 3,7% през 2018-а и от 3,5% през 2019-а година (малко под есенната прогноза за икономически растеж съответно с 3,8% и с 3,6%). Основен двигател на растежа ще продължава да бъде силното вътрешно търсене (потребление), като външният сектор (нетния експорт) се очаква да има положителен принос към икономическия растеж едва през 2019-а година. Предоставяните от ЕС средства ще продължават да повишават публичните инвестиции през настоящата година, а увеличението на заплатите ще продължи да стимулира частното потребление.

Комисията очаква, че инвестициите и частното потребление ще останат основни двигатели на икономическия растежа и през 2019-а година.

Инфлацията, която беше отрицателна за три поредни години, стана положителна през 2017-а година, нараствайки с 1,2% главно в резултат на по-високите цени на енергията и на суровините, както и поради по-високите административни цени за комуналните услуги. През прогнозния период инфлацията в България се очаква да нарасне постепенно, като достигне 1,4% през 2018-а и 1,5% през 2019-а година. Това очаквано повишение на инфлацията ще се дължи главно на световните цени на петрола, за които се предполага, че ще продължават да натискат нагоре цените на енергията, но при отслабващ темп.

Същевременно се очаква да нарасне и основната инфлация (изключвайки енергийните и цените на храните) с оглед повишаване на разполагаемия доход на домакинствата, подхранван от позитивното развитие на пазара на труда, засилващо частното потребление, прогнозира Европейската комисия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна