Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 20 песни от категорията "Шампиони" започна Санремо 2018

Клаудио Балиони, Мишел Хунцикер и Пиерфранческо Фавино
Снощи бе открито 68-ото издание на ежегодния фестивал за италианска популярна песен в Санремо. Водещи тази година са популярният поппевец Клаудио Балиони и топмоделът Мишел Хунцикер. Той е участвал многократно в конкурсната програма на Санремо като изпълнител, а тя води фестивала за втори път, вече е била в качеството си на водещ през 2007 г. Мишел е популярна и като бившата съпруга на Ерос Рамацоти.

В първата фестивална вечер се състезаваха 20 песни от категорията на утвърдените изпълнители "Шампиони". В следващите вечери ще видим новите попълнения в категорията на дебютантите "Младежи". А гласуването тази година се разделя на три части. Крайното класиране се оформя от зрителския вот - 40%, гласовете на експертното жури - 30% и на гостите в залата на театъра "Аристон" - 30%.

Специален гост в първата вечер трябваше да бъде известната италианска певица Лаура Паузини, но поради заболяване, тя не можа да присъства и бе включена по телефона. Лаура е с висока температура и ларингит, но обещава да се появи на сцената в събота на финалната вечер.
В конкурсната програма участие взе и 83-годишната певица Орнела Ванони, която пя в трио с Бунгаро и Пачифико. Разочарование за публиката в залата, а и за телезрителите бе слабото изпълнение на Рикардо Фоли и Роби Факинети от групата "Пух", които наскоро издадоха дуетен албум, въпреки преклонната си възраст. Припомняме, че група "Пух" са печелили голямата награда на Санремо през 1990 г., а вокалистът ѝ Рикардо Фоли взе първа награда още през 1982 г.

Санремо 2018 се излъчва на живо в пет поредни вечери от 6 до 10 февруари в Италия, Албания и Русия от 22 до 03 ч. (българско време) по RaiUno, RadioDue, Eurovision TV, RTSH Muzikë и Телеканал Время, а в интернет - само чрез приложенията RaiPlay и RTSH Tuni.

Подробности чуйте от пратеника на БНР в Санремо Здравко Петров, специално за предаването "Чуй света"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна