Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Антоанета Христова: Демографската политика е мегаполитика, обхващаща на практика всички сфери

Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН
Снимка: БГНЕС

Днес Министерският съвет одобри отчет по изпълнението към 31 декември на дейностите по мерките за преодоляване на демографската криза в България, включени в управленската програма на правителството за периода 2017-2021 година. Документът предстои да бъде внесен в Народното събрание след разисквания по политиките за решаване на демографските проблеми у нас.  

Темата коментира в ефира на "Хоризонт" професор Антоанета Христова, която е директор на Института за изследване на населението и човека към БАН. Тя обясни, че научният екип на академията предстои да представи идеи за политики в областта на демографията, които се основават на голямо изследване, чийто първи етап вече е завършен. Проучванията са насочени в пет направления – раждаемост и семейни политики, смъртност и здравеопазване, политики спрямо хората в неравностойно положение, в сферата на труда, работните места и регионалното им разпределение, както и миграцията: 

Опитваме да хванем основните параметри, които определят динамиката на населението, да видим кои са добрите практики в световен мащаб, както и да очертаем сериозните проблеми, свързани със законодателството и нормативните актове по реализацията на отделните закони, където се установиха доста противоречия и разминавания – да се види къде в законодателната база има проблеми. Там работим съвместно с Института за правни изследвания в БАН. Отделно правим и анализ на всички статистически данни, поясни проф. Христова, като допълни, че целта е да се направи прогноза по всяко от петте направления на изследването с хоризонт 20 години.

Не мога да кажа какво ни очаква след 20 години, но мога да очертая няколко сценария – от песимистичен до оптимистичен, които зависят от икономическото състояние на държавата, посочи още Антоанета Христова:

Най-негативният сценарий е наистина да се смалим през следващите 20 години до пет милиона и нещо./.../  По-реалистичният сценарий е отново да намалее населението, но, разбира се, в по-малка степен. Оптимистичният сценарий е да преодолеем негативните тенденции – засега няма да говорим как, за това ще говорим март-април, когато ще са готови нашите предложения. Оптимистичният сценарий е при една добра икономическа база, при едно запазване горе-долу на настоящите тенденции, при евентуално справяне и въвеждане на политики, с които да привлечем повече работна сила в България. Необходимо ни е разширяване на базата, на която стъпва държавата по отношение на капацитета на работната сила в страната, и то адекватна, подготвена работна ръка – работните места, от които се нуждаем.  

Така че при едно такова по-оптимистично, доста интензивно развитие бихме могли да обърнем тенденцията в следващите 20 години и по-нататък да я запазим и в перспектива евентуално да я развием, да увеличаваме населението. Но, когато говорим за увеличение, това е в една перспектива много над 30-40 години – ако сега, тук и сега вземем верните политически мерки в това отношение. Така че нещата са сложни, обобщи Антоанета Христова.

Демографията е "вкусна" тема. Лесно се казва, че пада броят на населението да, той пада. В същото време демографията е трудна за говорене тема, защото, когато говорим песимистично, това означава, че пъдим хората. Хората не обичат да живеят в среда, в която няма перспектива за развитие и от която другите бягат. 

На трето място, демографията е трудна за говорене, комплексна тема, защото тя обхваща, както виждате, почти всички основни политики – на практика това е мегаполитика. Много трудно е да направиш проект, както ние сме се нагърбили./.../ А и политиците обичат мерки, които са "вкусни" ...Можеш да добиеш и политическа подкрепа за такива, но фактически това да не са мерки, които реално ще окажат влияние върху резултата, каза още проф. Христова. Тя подчерта важността на образованието за демографските политики и изтъкна необходимостта от спешни мерки за реформа и във висшето образование. 

Цялото интервю на Людмила Железова с Антоанета Христова чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!