Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САС пусна срещу парична гаранция четиримата обвинени, че са помагали за отвличането на Адриан Златков

| обновено на 08.02.18 в 14:27
Ивайло Борисов - Ториното, Мартин Марков, Георги Джамбазов обвинени за съучастие в отвличане
Снимка: БГНЕС

10 000 лева е паричната гаранция, която определи Софийският апелативен съд, за свободата на Ивайло Борисов-Ториното, Мартин Марков и Георги Джамбазов. Четвъртата обвиняема за отвличането на 25-годишния Адриан Златков - Здравка Стефанова, е с двойно по-малка парична гаранция. Тримата апелативни съдии отмениха като неправилно и незаконносъобразно решението на Софийския градски съд, който преди седмица задържа четиримата под стража, с мотив - че няма достатъчно данни за съпричастността им към отвличането.

Този обрат адвокат Розалина Апостолова коментира така:

Има състави на съда, които без доказателства задържат. Ако съдът е на мястото си, както този, ако всеки съд е на мястото си, когато прокуратурата се яви без доказателства да иска мярка, съдът каже не, тогава на първия не, на втория не, на петия път прокуратурата ще разбере и ще се научи, че не може да се явява с докладни, зрънца, пъзелчета и други детски играчки, за да иска мярка за неотклонение "задържане".

От прокуратурата отказаха коментар.

По-рано прокуратурата призова съда да вземе решението си, отчитайки факта, че законодателят е приравнил по тежест отвличането с умишленото убийство. Адвокатите пък контрираха, че няма доказателства четиримата да имат нещо общо с отвличането и припомниха, че, според прокуратурата, те са помагали на неизвестни извършители. Ториното и останалите трима задържани се обявиха за невинни и поискаха да бъдат освободени.

След 5-месечно разследване не следва едни лица да бъдат задържани на база само и единствено на една докладна, приложена по делото - коментира адвокатът на Ториното Марияна Тодорова.

Макар да оцени доказателствата срещу Ивайло Борисов-ТоринотоМартин МарковГеорги Джамбазов и Здравка Стефанова като "оскъдни и косвени", миналата седмица Градският съд потвърди задържането им под стража.

С тези доказателства осъдителна присъда не може да бъде постановена – предупреди съдия Даниела Талева, но все пак отбеляза, че по делото има твърде много съвпадения, за да са само плод на случайност. Пред Градския съд прокуратурата представи данни от сръбските власти за SIM картите, с които похитителите са преговаряли с бизнесмена Тони Златков, и за движението на автомобилите, използвани за отвличането на Адриан.

Десетчасовата пауза между пледоариите и произнасянето на съдия Талева, провокира съмнения сред защитниците на четиримата обвиняеми за външна интервенция върху съдебния акт. 

Те се оплакаха, че на Мартин Марков, Георги Джамбазов и Здравка Стефанова е предлагано да станат защитени свидетели, ако проговорят за Ивайло Борисов-Ториното.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени