Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Почти 16,7 млрд. лева са парите, изпратени от емигранти в България за последните 10 г. Това съобщава вестник "24 часа" като се позовава на данни на БНБ. Общата сума е достатъчна да се плати външният държавен дълг на страната ни, който е малко над 12 млрд. лева. Парите от емигранти през последните 3 г. са повече от чуждите инвестиции и се равняват на 1,6% от брутния вътрешен продукт , става ясно още от статистиката. Данните на БНБ показват, че основната част от парите отиват за потребление, а не за спестяване", уточнява всекидневникът.
"България е трайно сред лидерите в Европа по дял на сенчестата икономика, информира вестник "Сега". Средното ниво на сивия сектор в страната ни за периода 1991-2015 г. е 29.17%, като преди нас от европейските държави е единствено Румъния с 30.1%. Това сочи изследване на Международния валутен фонд, което обхваща 158 държави.
Вестник "Земя" допълва, че ако сравняваме България с останалия свят също нямаме повод за успокоение, защото по показателя "сива икономика" страната ни се доближава до африканските държави и Пакистан.
"Жребий може да реши кой първокласник в кое столично училище да влезе", информира "Стандарт". Това ще стане, ако децата имат равен брой точки според новата система за прием, представена от зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов. Той обаче е утиочнил, че не вярва да се стигне до това. Най-важният критерий в класирането тази година ще е адресната регистрация. От 16 до 22 точки се увеличава бонусът за децата, които имат по-голям брат или сестра в желаното училище, уточнява "Стандарт".
"Крият световна подписка срещу Луковмарш", пише вестник "Дума". Лявото издание обяснява, че основната цел на посещението на вицепрезидента на Световния еврейски конгрес Роберт Сингер, който се е срещнал с Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева, е била да им връчи световна подписка срещу провеждането на Луковмарш. От организацията на евреите в България "Шалом" са потвърдили пред "Дума", че на 1 и 2 февруари управляващите са получили над 175 хил. подписа от цял свят срещу провеждането на шествието в чест на българския генерал, подкрепил депортирането на над 11 хил. евреи в лагери на смъртта.
"Дървен електрически велосипед, произведен от българи, беше представен на 21-вия Европейски форум по екоиновации в  София", съобщава вестник "Труд". Голям интерес на изложението е предизвикала и екопечка на дърва, при която няма пушек, а вместо това излиза пара и по този начин вредните емисии са сведени до минимум.  По време на форума са били представени електрически автомобили, произведени от български студенти, както и иновативна нано структурна горивна добавка, допълва "Труд".
"Българка качи ТЕсла в космоса", пише в заглавие на първата си страница вестник "Телеграф". По информация на изданието инж. Маргарита Маринова, която е напуснала България 10-годишна, активно е участвала в разработването на ракетата "Фалкон Хеви". която качи електромобил в космоса. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени