Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Апостолов, ОП: Имот, който граничи или е в "Натура", не може да получи екологична оценка

Апостолов е поискал земеделската комисия да задължи Министерството на земеделието да направи преглед на това за колко имота се отнасят промените, каква част от поземления фонд е включен и колко души ще са засегнати

Снимка: БГНЕС

Ако имот е в „Натура“ или граничи със зони на „Натура“, той по никакъв начин няма да получи екологична оценка. Това заяви в предаването „Преди всички“ Йордан Апостолов – депутат от Обединените патриоти и член на земеделската комисия към НС, вносител на спорните промени в Закона за посевите, които водят до промени в Закона за опазване на земеделските земи.

Това не беше тенденциозно направено. Не знаех, че ще има такива промени в Закона за опазване на земеделските земи, докато не видях в преходни и заключителни разпоредби, че се променят още 8 закона. Просто използвахме този момент да променим и този закон, ние променяме още 8. На всичкото отгоре промените, които сме внесли – единствените промени в преходни и заключителни разпоредби само в този закон са с внесени 4 страници мотиви. За нито един от законите няма внесени мотиви.

Апостолов е поискал земеделската комисия да задължи Министерството на земеделието да направи преглед на това за колко имота се отнасят промените, каква част от поземления фонд е включен и колко души ще са засегнати.

Аз знам само тези имоти, за които след 2011 г. е отпаднало правното основание, т.е. те да бъдат с променен статут – това са около 1800 имота и въобще не са около Черноморското крайбрежие, те са в цялата страна, най-много са ситуирани около област Пловдив, София, Русе и Благоевград. Зад тези имоти не стоят големи парцели, за тях има платени 9 млн. държавни такси. Но има имоти, които са загубили своята правна стойност във връзка с тази промяна – 2006-2008 г. – за тях нямаме статистика.

Депутатът обясни: Първо – спестяваме такси при повторна процедура. Големият въпрос е, че когато се тръгне на нова процедура за имотите, за които са изтекли сроковете, се представят нови документи, валидни, т.е. вие и да искате да строите и да си вкарате старото намерение отново, то трябва да бъде съпроводено с валидни екологични оценки, а старите документи за екологични оценки не важат. /…/ Всяка екологична проценка важи за срок от 5 години. Тези преценки от 2011-а, 2012-а, 2008 г. са изтекли и затова може би тези хора не застрояват, защото те следва да започнат нова процедура по оценяване и тъй като част от тези терени вече са влезли в „Натура“, самите инвеститори знаят, че те вече не могат да проведат процедура за застрояване, т.е. пили са една студена вода и не могат на тези имоти никога да реализират инвестиционни намерения. „Натура“ е обявена, след като те са купили своите имоти. След влизането на плана за „Натура“ и постоянното разширяване на зоните на „Натура“, изведнъж се оказа, че част от тези инвеститори и имоти попадат или са в близки зони до „Натура“ и за тях не може да бъде направена нова екологична оценка, защото това ще доведе до наказателна процедура. Т.е. инвеститорите са били прекарани от този, който им е продал имот.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Йордан Апостолов чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна