Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внася искане да бъде изслушан председателят на ДАНС за изтичане на класифицирана информация

Снимка: БГНЕС

Депутатите от "БСП за България" внасят искане към председателя на комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров да бъде изслушан председателят на ДАНС за изтичане на класифицирана информация. 

От БСП настояват за изслушване по повод информацията, която е получена от полицейската акция спрямо кмета на град Септември Марин Рачев, при която в нощното му шкафче бяха намерени справки от ДАНС за операции по търговия с гласове. Те касаят местните избори от 2015 година за кметове и общински съветници. 

Депутатът Славчо Велков отбеляза:

БГНЕСИ след като е в нощното шкафче, би трябвало да се предположи, че той очевидно има богат душевен мир, че е почитател на литературата и това се е превърнало в настолно четиво. Как такъв материал, който представлява такава информация и би трябвало да се съхранява в духа и изискванията на закона, се е отзовал в нощното шкафче на един кмет, и ще разширим въпроса, разбира се, дали тази информация е била предназначена само и единствено за този кмет или за всички останали в областта?

От БСП обаче похвалиха приетия окончателно законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на класифицираната информация, който предвижда възможност за предоставяне и обмен на такава информация с други държави или международни организации без наличие на влязъл в сила международен договор в защита на тази информация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна